Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министерство на туризма подвежда хората

Според Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти на сайта на Министерство на туризма компаниите “Дрийм Холидейс Бг” ООД и “Музенидис Травъл България” ЕООД продължават да извършват законно туроператорска дейност.

В регистъра на сайта на ведомството е публикувана стара информация от 2016 г. и 2017 г.

Потребителите не знаят кои фирми са законни в месеца, в който се резервират ваканции за Коледа и Нова година

Не е ясно кой има професионална застраховка

В навечерието на Коледа и Нова година потребителите не могат да открият актуална информация кои туроператори работят законно и могат да им се доверят за предстоящите празници.

Причината е, че в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти, който се поддържа от Министерство на туризма, информацията е от 2016 г. и 2017 г. Според Закона за туризма именно в него трябва да има данни за валидността на задължителната за дейността на туроператорите професионална застраховка “Отговорност на туроператора”, от която се връщат пари на клиентите на фирми, които са обявени в несъстоятелност за платени, но неосъществени пътувания.

Застраховката е с валидност една година и се подновява задължително, в случай, че фирмата иска да работи като туроператор, като има различни прагове на нейната стойност, които се определят според оборота на компанията от предходната година и дали организира чартърни програми например.

Именно по този регистър основно потребителите би трябвало да могат да се ориентират кога е регистрирана компанията, има ли полица, която да се ползва при необходимост, кои са собствениците. В регистъра трябва да се отбележи и кога един туроператор е заличен заради фалит или пък е прекратил дейността си, решавайки че фирмата вече не е печеливша и отказвайки се да работи.

“Труд News” изпрати в 15 часа в петък въпроси до Министерство на туризма на какво се дължи остарялата информация, при условие, че на сайта изрично е записано, че регистърът се “обновява в реално време”. До редакционното приключване на днешния брой липсва отговор от Министерство на туризма, както и реални действия за актуализиране на публикуваната информация.

При справка в регистъра като напълно законни, работещи и с валидна застраховка, макар и от далечната вече 2017 г. излизат два от нашумелите случаи на оператори, които са имали проблеми да обслужват клиентите си или са фалирали.

През юни 2021 г. редица клиенти на родните компании се оказаха с предплатени почивки в Гърция, които обаче не бяха платени на местните хотели от основния посредник в тази дейност - компанията “Музенидис травъл”. Според регистъра на туроператора компанията има валидна застраховка на стойност 450 000 лева, сключена на 19 януари 2017 г., което очевидно противоречи на Закона за туризма.

На 20 юни 2022 г. туроператорът “Дрийм Холидейс Бг” официално прекрати дейността си, като в момента на обявяването той дължеше на свои клиенти общо над 100 хиляди лева. Основно средствата са били предвидени за пътувания до Израел, Бали и Тайланд. Министерство на туризма дори сезира Комисията за защита на потребителите и Агенцията за държавна финансова инспекция, които да проверят дейността на компанията преди да спре работа. В същото време обаче в Регистъра на Министерство на туризма излиза, че компанията има валидна застраховка от 2017 г. на стойност 350 000 лева и фирмата си работи, като и двата факта не отговарят на истината.

Каква част от над 7000-те компании, които през годините са имали лиценз за туроператори или за туристически агент към момента осъществяват дейност и имат валидна застраховка от регистъра не става ясно. Така в навечерието на Коледа и Нова година клиентите няма откъде да получат адекватна информация и да проверят дали компанията, чиято програма са си харесали, има валидна застраховка или работи извън закона и има риск за парите им.

Клиентите ще са по-защитени в моменти на криза

Бизнесът настоява за Гаранционен фонд

Туроператорите настояват да се създаде Гаранционен фонд, който да замени професионалните застраховки.

От години туристическият сектор настоява за създаване на Гаранционен фонд, в който всички туристически агенции да внасят средства, които в случай на форсмажор или фалит да бъдат изплащани по бързи и лесни процедури на потърпевшите клиенти. И държава, и бранш след кашата покрай пандемията са категорични, че тази структура е задължителна и трябва да замени настоящата професионална застраховка “Отговорност на туроператора”. От Министерства на туризма само преди дни по време на ресорната парламентарна коалиция в парламента заявиха, че са на финален етап с проекта за създаването му.

Досега препъникамъкът бе каква да е структурата на фонда, какъв да е размерът на вноските в него, дали те да са от всички на пазара или туристическите агенти и компаниите, занимаващи се с входящ туризъм да бъдат освободени от вноски, но най-главното - кой да е начело на фонда и да разпределя средствата, които се събират.

И докато една част от бранша е категорична, че това е единственият начин едновременно да се защитят интереси на клиенти и на самите фирми, според други вноските в този фонд, ако той няма максимален лимит на събираната в него сума, ще доведат до поскъпване на ваканциите допълнително, тъй като ще се повишат разходите и на самите фирми. Този довод обаче едва ли вече е актуален, предвид факта, че цената на самите застраховка “Отговорност на туроператорите” поскъпнаха от 3 до 7 пъти в резултат на кризата, предизвикана от отменените и отложени пътувания във връзка с COVID-19. Именно след това повечето представители на бранша категорично се обявиха за създаването на Гаранционен фонд.

Няма гаранции за тези, които им ползват услугите 

Клубове работят на ръба на закона

Без договор не можеш да пуснеш жалба

Клубове по интереси организират пътувания и преживявания по целия свят, като твърдят, че нямат финансов интерес.

Клубове по интереси продават ваканции и организират пътувания у нас и в чужбина на ръба на закона. Те реално извършват туроператорска дейност без лиценз, но Министерство за туризма и Комисията за защита на потребителите от години си затварят очите за дейността им. А хората от бизнеса не могат да подават жалби срещу нелегалната конкуренция, на която не се налага да сключва задължителната застраховка “Отговорност на туроператора” (която е единствената защита на клиента в случай на фалит), тъй като КЗП приема жалби само от клиенти. Тоест за да разобличите подобен играч от сивия сектор, трябва първо да ползвате услугите му. Въпреки че според Закона за туризма, за да организират пътуване, което включва поне една нощувка, задължително трябва да имаш лиценз, да си вписан в злополучния Регистър на регистрираните туроператори и туристически агенти, както и да плащат всяка година застраховка.

Различни организации, клубове и частни компании заобикалят правилата, като измислят различни хитроумни методи. Като клуб “Бялата звезда” от Русе, който продължава да организира приключенския турове без лиценз. За него Труд News писа още през 2019 г. Оправданието на организаторите е, че те не печелят от дейността си, а участниците в пътуванията им си делят разходите. Въпреки че на сайта им има програма и банкова сметка, а освен това от клуба осигуряват и водач, чиято услуга се заплаща и събират капаро за пътуванията.

И тази компания не е единствената. В социалните мрежи лесно могат да бъдат открити всякакви оферти от клубове по танци, йога, различни спортове за пътувания, екскурзии, приключения, фотографски воаяжи, шопинг и духовни преживявания, за които организаторите им нямат лиценз.

Според текстовете на Закона за туризма, туристически пакет е комбинация от най-малко две туристически услуги за целите на едно и също пътуване, комбинирани от един търговец. За туристически пакет се считат и услуги, предоставяни от различни доставчици, но закупени от един пункт за продажби и избрани преди пътуващия да се съгласи да плати. Тези услуги се предлагат с пакетна или обща цена и се рекламират под наименованието “туристически пакет” или подобно. За туристически пакет се счита и комбиниране на закупени онлайн чрез свързан процес услуги, които са платени в рамките на едно денонощие след потвърждаване на резервацията на първата услуга.

В този ред на мисли всички фирми, които предлагат комбинацията от две туристически услуги като транспорт (независимо дали на място или до избраната дестинация), нощувка, изхранване или водач по предварително определен маршрут, трябва да имат издаден лиценз за туроператорска или турагентска дейност (в случай, че препродават чужд продукт) от Министерство на туризма.

Димитрина Горанова, председател на УС на АБТТА: Клиентът може да изиска документи от агенцията

Има нужда от промени в Закона за туризма

По принцип всеки един туроператор, съобразно Закона за туризма, е длъжен да публикува на сайта си и на видно място в офиса си, даденият му лиценз и застраховката. Включително и потребителят има право да изиска от туроператора да му се предоставят тези документи. Така че ако клиентът се интересува, има канали и начини, по които да добие актуална информация.

Лицензите за туроператорите са безсрочни и са валидни, ако туроператорът е сключил застраховка за конкретния период. Разбира се, винаги може някой да реши да злоупотребява, но това би било частен случай. Не съм сигурна и доколко Министерство на туризма проверява предоставените им от фирмите документи.

Процедурата по заличаването на фалиралите туроператори също може да е причина те да са все още вписани в Регистъра.
Разбира се това не оправдава факта, че Регистърът на Министерство на туризма е абсолютно неактуален и не може да се ползва не само за нуждите на потребителите, но и за тези на бранша. В момента никой, включително и Министерство на туризма, не са наясно колко точно действащи туроператори или колко общо туристически агенции има в България.

От бранша настояваме за създаване на Гаранционен фонд, който да замени изискването за застраховката и който би осигурил по-голяма сигурност на потребителите. И в двата случая обаче действието на тези инструменти, независимо кой от двата се ползва, се активират при обявена неплатежоспособност или несъстоятелност, а не просто защото някой няма да изпълни дадена програма.

Много пъти сме казвали и че Законът за туризмът има нужда от много промени, не само в частта “гаранционен фонд”. Има много термини, които не съответстват с тези в други важни за нашия бизнес закони, като този за счетоводството например. И това изкристализира особено по време на пандемията. Така че в момента, когато имаме управление на Министерство на туризма, което може да работи в дългосрочен план, то трябва да се захване с актуализация на закона.

Много е важно е той да се синхронизира с други свързани закони.

Венцислав Кръстев, председател на Сдружение Туризъм: Потърпевши са потребителите

КЗП не проверява дали се спазват правилата

Има законови норми и според тях, ако туроператорът не е подновил застраховката си “Отговорност на туроператора” в рамките на една година, той трябва да бъде заличен от Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Разбирам, че заради пандемията се даде някакъв толеранс през последните две години, но това не може да продължава вечно.

Евентуалното създаване на Гаранционен фонд, който да замени тези застраховки, е решение, което трябва да вземе самото Министерство на туризма. То бе дълго отлагано заради последиците за туризма от пандемията на COVID-19.

За съжаление в момента на Министерството на туризма са им вменили друга дейност - по настаняването, преместването и отчитането на програмите за украинските бежанци, така че на тях не им остава реално капацитет да вършат типичната за ведомството работа.

Проблем е, че в момента и Комисията за защита на потребителите (КЗП) тотално бездейства. Според Закона за туризма, когато туроператорите публикуват информация за една програма, в нея точно трябва да бъдат описани авиокомпанията, която ще се ползва, както и да бъде упоменато името на хотела, в който ще отседнат туристите по нея. Тези правила обаче се заобикалят и е много модерно да се пише “престижна авиокомпания” и “хотел”. И КЗП не проверява и не глобява за тези нарушения.

В момента потребителите не могат да се ориентират по никакъв начин и те не са тотално защитени. Създават се нови фирми, продават пътувания под чужд лиценз, организират се екскурзии от клубове и нелицензирани компании, които не дават гаранции за качество. Единственият съвет, който мога да дам на клиентите е да пътуват само с проверени компании, които са се доказали през годините. Защото отсъствието на държавата и на КЗП в процеса е осезаемо.

Източник/ци: Министерство на туризма подвежда хората - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!