Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Енергийната бедност в Европа е най-голяма в България

Това показва скорошен анализ на германската компания Statista

Предстоящата зима ще се окаже трудна за Европа. Без доставките на руски природен газ недостигът ще се увеличи, което ще доведе до паралелно увеличение на цените на сметките за отопление и електричество, докато домакинствата ще бъдат принудени да поемат тежестта на енергийната криза, показва скорошен анализ на германската компания Statista, специализирана в пазарни и потребителски данни.

Според Statista и анализатора Анна Флек, дори преди създаването на настоящата енергийна криза, осигуряването на отопление за много домакинства в Европа не е било даденост. През 2021 г. в Европейския съюз приблизително 7% от населението не е имало достъп до адекватно отопление.

Въз основа на данни на Евростат, графиката на Statista показва, че страната с най-големи проблеми с отоплението в ЕС беше България, където 23,7% от населението нямаха достатъчен достъп. На второ място е Литва с 22,5%, следвана от Кипър с 19,4% и Гърция - със 17,5% от населението.

Карта на енергийната бедност в Европа през 2021 г. (% на домакинствата, които нямат възможност да отопляват адекватно домовете си).

На последното и респективно най-добро място в Европа са Швейцария с едва 0,2% от населението, изпитващо проблеми с отоплението, и Норвегия - с 0,8%.

Трябва да се отбележи, че страните от Южна Европа като цяло имат по-лоши нива енергийна бедност от тези от Северна Европа, което показва разликата в богатството между двата европейски региона. Средната европейска стойност  на енергийна бедност се колебае на 6,9%, но се очаква всички тези данни да достигнат много по-лоши (по-високи) нива през 2022 г.

В същото време се очаква във Великобритания всяко трето домакинство да изпадне в енергийна бедност тази година.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Диабет изчезва за 14 дни

Парализирана жена се изправя след като прочита “Джуан Фалун” за една нощ

Източник/ци: Енергийната бедност в Европа е най-голяма в България - Битови сметки - www.pariteni.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!