Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дефицит на стоки в супермаркетите

Нивото на недостиг на храна в супермаркетите и хипермаркетите във Франция продължи да расте през октомври, съобщи BFMTV, позовавайки се на проучване на NielsenIQ.

Недостигът на потребителски стоки във Франция се е увеличил през октомври с 5,8%. Този показател е с 1,7 процентни пункта по-висок от същия период на миналата година. Нивото на липсващите напитки също се е увеличило с 6,8% през миналия месец.

Отбелязва се, че френските потребители трябва да чакат средно четири дни, за да получат дефицитен продукт.

Хранителните стоки са особено силно засегнати, като недостигът на тези продукти се е увеличил с 2% спрямо октомври 2021 г. По-специално, става дума за студени сосове и дресинги като горчица.

Недостигът на хранителни стоки, както и на нетрайни продукти, представлява 60% от пропуснатите печалби на супермаркетите във Франция.

Общите загуби на големите френски търговци на дребно се оценяват на 3,5 млрд. EUR от началото на 2022 г., до края на годината те могат да достигнат 4,4 млрд. EUR.

По-рано беше съобщено, че увеличението на цените на храните във Франция през септември е средно 7,6%. Инфлацията във Франция нарасна до 6,2% през октомври, надвишавайки рекорда за общите цени на суровините, регистриран през юли. 

Източник: fakti.bg

Източник/ци: Дефицит на стоки в супермаркетите във Франция | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!