Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Браншът е пред катастрофа”: След 3 години може да нямаме мляко, ще го купуваме с капкомера от аптеката

Браншът е пред колапс, алармира той

„От май до септември, според последната статистика на Министерство на земеделието, са били преработени и придобити 52 000 тона мляко, а са били 62 000. Или 16,5% за 5 месеца е намаляло производството, след 3 години с този темп няма да имаме мляко. Ще го купуваме с капкомера от аптеката” Прогнозата направи в „Офанзива” по NOVA NEWS председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

„Този труд е неперспективен и нископлатен. Всички казват „повишавайте заплатите”. Ние искаме да дадем пари, но това натоварва още цените. От друга страна казват „не вдигайте цените”, защото това са социални продукти. Пресата мачка и затова хората се отказват”, добави той.

Зоров обясни, че в Гърция дават по 200- 250 евро на теле, а в България дават нула. При агнетата е същото положението. В РСМ дават по 50 лева на агне, всичко това определя цената, обясни той. 

Председателят посочи, че цените на млечните продукти се повишават заради ръста на основната суровина - суровото мляко, което вече се търгува с между 50 и 60% по-скъпо. Отбеляза и енергийните разходи, при които скокът е минимум 100%. И добави: „Браншът е пред катастрофа”. 

Млекопреработвателят се обърна с призив към потребителите да купуват български продукти, за да има какво да консумират след една година.

Източник/ци: Димитър Зоров: След 3 години може да нямаме мляко, ще го купуваме с капкомера от аптеката - Tribune.bg

Аларма: След 3 години в България може да няма мляко - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!