Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България се оказа оазис на лихвите

Явор Костов: Съветът ни е да инвестирате в стойност и качество, което да пренесе парите през времената на криза и турбулентност

Какво се случва на пазара на недвижими имоти по време на незапомнено висока инфлация? Тя е най-високата за последните 70 години в най-голямата европейска икономика – германската. „На практика 2 поколения не са виждали такива инфлацията. За нас това е най-голямата инфлация от 25 години. България се оказа оазис на лихвите, които ще се увеличат с 1%-1.5% през следващите две тримесечия. В тази ситуация чуждестранните инвеститори са много по-предпазливи за сметка на местните инвеститори, които виждат повече възможности“, каза Явор Костов, управляващ партньор, Forton, Cushman & Wakefield по време на конференция за пазара на недвижими имоти, провела се в София.

Що се отнася до офис пазара, то на него през последните месеци наблюдаваме сегментация между качествени и високотехнологични сгради и добри локации. Тенденцията е за релокация от по-нискокачествени офиси към по-добри и по-модерни сгради. Пазарът на офис площи е ясно сегментиран. Доходността ще е диференцирана спрямо качеството и запълняемостта на сградите.

„Коуръкинг площите ще се развиват Към момента те са 60 000 кв.м Тенденцията тези площи през идните 2-3 години на нараснат двойно и дори тройно“, прогнозира Костов.

Благодарение на коронавируса интересно се разви пазарът на търговски площи. Ускори се растежът на електронната търговия. Големите вериги заложиха на онлайн предлагане и офлайн магазини. Засили се пазарът на площи, разположени на силни локации за сметка на площите, които се намират по-слаби локации. „Моловете с добро управление и добър микс ще имат по-силни позиции от останалите“, прогнозират анализаторът.

Друг интересен сегмент са ритейл парковете. При тях разходите за строителство са ниски. Тези, които предлагат голямо разнообразие – мода, услуги и атрактивни търговци, се разрастват.

От глобалното противопоставяне най-големи позитиви ще има за тези, които са инвестирали и възнамеряват да вложат парите си в индустриални имоти. „Все по-важна ще е принадлежността към НАТО, ЕС, логистичната близост до крайния потребител и България и Сърбия може да спечели от това, но не и без подкрепата на държавата“, коментира Костов.

Съветът му е да се инвестира в стойност и качество, което да пренесе парите през времената на криза и турбулентност.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: България се оказа оазис на лихвите ᐉ Новини от Fakti.bg - Имоти | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!