Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Замразяват заплатите на чиновниците

Заплатите в администрацията може да бъдат замразени поне до съставянето на редовно правителство, което да реши дали да има увеличение на възнагражденията.

Без повишения на възнагражденията докато няма редовно правителство

Облекченията за деца всеки месец

Заплатите на чиновниците ще бъдат замразени и няма да бъдат увеличавани, поне докато не бъде избрано редовно правителство. Това предлагат от Министерството на финансите (МФ) с проект за удължаване действието на бюджета за 2022 г., който вече е внесен в парламента.

До приемането на бюджет за 2023 г. достигнатите размери на основните месечни заплати към 31 декември 2022 г. в бюджетните организации не могат за бъдат намалявани или увеличавани в рамките на заеманата длъжност с изключение на изменения в размерите, определени в нормативен акт, гласи текст от проектозакона на Министерството на финансите.

Същевременно от ведомството не предлагат нов бюджет за 2023 г., а само удължаване на стария, защото в новия бюджет трябва да залегнат политики на правителство с парламентарно мнозинство.

Предложението на МФ е основните параметри от бюджета за настоящата година да действат до приемането на бюджет за 2023 г., но не повече от три месеца. Идеята е този тримесечен срок да започне да тече от 1 януари 2023 г., но в него да не се включва времето, през което няма правителство. Това означава, че ако сега не бъде сформирано правителство и парламентът се разпусне за провеждането на нови избори, размерите на минималната заплата, възнагражденията в администрацията, детските, обезщетенията за безработица и всички останали социални плащания може да останат в сегашния си размер за по-дълго време от посочените три месеца.

Друга съществена променя, предложена с удължаването на бюджета, е възможността данъчните облекчения за деца да се ползват всеки месец, като един от родителите ще може да намали данъците си с 50 лв. за едно дете, 100 лв. за две деца, 150 лв. за три и повече деца и допълнително със 100 лв. за дете с увреждания.

Източник/ци: Замразяват заплатите на чиновниците - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!