Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лекарските грешки и фалшивите болнични в „Доверие”: 600 страници в прокуратурата

„Който твърди, че здравният Октопод е безобидна работа, а Огнян Донев е невинно цвете, нека да прочете зловещата история, които ви разказахме преди 4 години! Тогава Георги Дянков влезе в болница Доверие здрав и излезе мъртъв. Подмамен от негласна – скрита - реклама по Нова телевизия за отслабване с лека и кратка операция, младият мъж влиза в болница Доверие.

Той попада в ръцете на шефа на хирургията там д-р Цветков. Не след дълго си отива от този свят, понеже не е проверил, че по същото време пациентите във въпросната болница ги режат наред просто хирурзи – не експерти в дадена специалност, примерно хирургия на корема, на ръката, на сърцето. Фрапираща е и историята на Анелия Димитрова от Сливен, която също отива в болницата, подмамена от скритата реклама и иска да отслабне като Азис – с пръстен на стомаха. Вместо това обаче, по нейни думи, остава без жлъчка и без стомах след двете си операции в Доверие.

Въпреки поисканата сума от 3700 лв. за услугата, в болницата дори не са я настанили в реанимация, а в склад. Възложили на мъжа й да я гледа. Директорът на болницата д-р Керемдичев похвали пред камерите колегата си Цветков като отличен хирург и запита: “Откъде да знам колко пациенти ни умират на месец или на година?”. Млада жена от Пловдив е поредната жертва на злополучно известната вече болница Доверие. Драмата й бе показана  в предаването Паралакс по телевизия СКАТ. Потърпевша е 36-годишната Вера Онова. Също като другите пациенти, за които 19` писа, тя решава да се подложи на операция заради наднормено тегло. Така попада в ръцете на д-р Ивайло Цветков. Резултатът от хирургическата интервенция, за която пациентката заплаща 2000 лв., е - половин стомах! Пловдивчанката е оперирана четири пъти. Още след първата интервенция вдига температура и положението й се влошава. Впоследствие ляга под ножа още три пъти. Хирургът пак е същият и винаги й казва, че „всичко е наред“. Болките я принуждават да търси и друго лекарско мнение. След допълнителни изследвания в пловдивска болница Онова научава, че е останала с половин стомах, както и без далак. Във всички епикризи, издадени й от Доверие обаче, пише че... далакът си е на мястото.

Валентин Касабов (вече покойният ексдепутат), който огласи скандала в своето предаване Паралакс, заяви пред 19’: “Над 600 страници съдържа преписката по разследването на болница Доверие, назначено от прокуратурата. Медицинското заведение е подложено на паралелна проверка и от здравното министерство”. Само за справка: диренето продължава с години. Обяснението на журналиста е просто: “Изпълнителният директор на болница Доверие д-р Петър Керемедчиев и заместникът му д-р Ивайло Цветков се ползват с протекции на много високо ниво – в магистратските и в политическите среди, и са организирали подкрепа в своя защита, за да излязат сухи”. Журналистът е категоричен, че има натиск върху пострадали пациенти. Основание да смята така е фактът,  че сред тях има такива, които отказват да говорят за своите случаи.

Фирменият регистър ДАКСИ показва, че болница Доверие е част от сложна система на фирми, сред които и здравноосигурителен фонд със същото име. Негови управляващи са интересни лица. Първото е министърът на здравето от кабинета Виденов – Мими Виткова – Петкова, по чието време се разразиха всякакви афери, включително и със СПИН. В борда на директорите е и босът на здравния октопод Софарма и съсобственик на фонда Доверие - Огнян Донев.  Директорът Керемедчиев бе лаконичен по всички теми пред 19’: “До приключване на проверките болницата няма да прави коментар”. „Докторът е арестуван на 17 юли 2009 г. по искане на прокуратурата, но после е освободен", каза за 19` журналистът Валентин Касабов. Цветков е прибран заради констатацията, че е издавал  фалшиви болнични.

Целта е била да се забави дело за източване на над 100 хил. евро, по което обвиняема е Ася Инджова. За да се измъкне, тя става „пациентка“  на скандалния хирург и получава от него фалшива епикриза”, разказа още на 1 юни 2015 г. 19 минути.  

Мария Пенчева

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Диабет изчезва за 14 дни

Парализирана жена се изправя след като прочита “Джуан Фалун” за една нощ

Тайната да се живее 100 години

Тайната на здравето на 87-годишен швед

Източник/ци: Лекарските грешки и фалшивите болнични в „Доверие”: 600 страници в прокуратурата | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!