Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Летище София не е издържало първия тест на сигурността при ...

Колко сериозен е проблемът със сигурността на летище София

Летище София не е издържало първия тест на сигурността при загадка инспекция на Европейската комисия. Новината за елементи от взривно устройство, които не са били засечени при инспекцията на ръчните багажи на летището, беше обявена от " 24 часа ", като незабавно се появиха спекулации за лишаване лиценза на главната аерогара на страната и даже нови проблеми с кандидатурата за Шенген.

Ден по-късно служебният транспортен министър Христо Алексиев съобщи пред вестника, че в случай че пропуските не престават, ще се приключи концесията. Това не е нова негова тематика - още при предходния си мандат като длъжностен транспортен министър Алексиев изрази неодобрение от напредъка по концесията

Всичко това обаче - загуба на лиценза, блокиране на влизането в Шенген или прекратяването на концесията - са малко евентуални сюжети. Тези инспекции са общоприета процедура в Европа и летище София не е нито първото, нито последното, което се е провалило на тях. Какво се чака в този момент

В момента се чака да премине и втората инспекция, която да покаже отстранени ли са пропуските, регистрирани при първата. В момента тече образование на чиновниците. Целта е да могат да засекат всяка част на взривното устройство, преминаващо разглобено в разнообразни багажи, както и да могат да назоват обособените му детайли. Или с други думи - да не се повторят пропуските при първата.

Летище София, с концесионер " СОФ Кънект ", ще излезе с публична позиция по тематиката, откакто завърши дефинитивно одитът, което се чака да се случи в идните две седмици.

Възможните сюжети след завършване на одита са два, разясниха пред " Капитал " осведомени с проблема. Да се премине гладко последващата инспекция, като не липсват случаи и с други летища в Европа, които се провалят на първата, само че регистрират положителни резултати при втората. Другият вид е да не се издържи и втората инспекция.

Тогава летището ще би трябвало да предприеме обезщетителни ограничения, т.е. да стартира да прави повече проби на пасажерите - така наречен натривки от ръцете и колана да вземем за пример, които се взимат от пасажерите. Преведено на пътнически език - това ще забави в допълнение прекосяването през зоната за инспекция на ръчните багажи. Какво се е случило на летище София Тайните инспекции на сигурността на европейските летища от страна на Европейската комисия са общоприета процедура, която се случва през избрани срокове от време на правилото на стандартизирана методология за загадка и очевидна инспекция. Най-често на инспекция минават столичните летища заради по-голямото си значение и по-сериозния трафик.

В един от последните отчети на Европейска комисия по тематиката е посочено в графата с първичните инспекции, че откритите дефекти не престават да произтичат от проблеми с човешкия фактор. Такъв е казусът и с летище София, като по думите на осведомени методиката на образованието на чиновниците, отговарящи за инспекциите на ръчния багаж, или към 200 души, би трябвало да бъде усъвършенствана и осъвременена. Сега има избрани очевидно съществени дефицити.

Летището разполага със личен авиационен образователен център, а Гражданска въздухоплавателна администрация, която е към Министерство на превоза, има известни контролни функционалности. Към момента испанци и германци три седмици организират образования на екипите, по този начин че неразрешените рискови предмети да бъдат засечени, а частите на бомбите - разпознавани и назовавани. Къде се провалят летищата Покриването на условията на сигурността, наложени от Брюксел, се оказват нелека задача за летищата. През 2015 година Европейската комисия завежда иск против Германия пред Съда на Европейски Съюз за това, че не е засилила ограниченията за сигурност на няколко от летищата, които не са съумели да изпълнят минималните условия, наложени от законодателството на Европейския съюз.

През 2016 година в немските медии излиза информацията, че инспектори са пренесли рискови предмети през летище Кьолн - Бон и съгласно констатациите от тайните опити за контрабанда на оръжие и материали за изработка на бомби те са разкрили противозаконните детайли единствено 6 от 12 пъти. През 2014 година неуспех търпи и огромният интернационален хъб Франкфурт, като не съумява да засече към 50% от неразрешените предмети и оръжия. Летището в Дюселдорф също записва непълен % успеваемост.

През пролетта на 2022 година пък равнището на сигурност на летището в Дъблин беше сложено под въпрос, откакто седем експлозива и оръжия минават гладко през скенерите по време на одит на Европейската организация за авиационна сигурност, а за летището се появиха квалификации като " най-слабото звено " в Европа по повод на сигурността.

Източник/ци: Летище София не е издържало първия тест на сигурността при - Новини 24/7

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!