Следвайте "Буднаера" в Телеграм

София изпреварва Букурещ по поскъпване на имотите

Поскъпването на жилищата в София за година е колкото в датската столица Копенхаген и изпреварва нарастването на цените в Букурещ.

Повишение с 22,3% за година

На първите места са градове в Турция

Жилищата в София за година са поскъпнали точно толкова, колкото в датската столица Копенхаген, показва класация на международна консултантска компания. Столицата ни е на 68-мо място в класацията с покачване на цените на имотите с 22,3%, а веднага след нас на 69-о място е Букурещ, Румъния с поскъпване от 22,1% за година.

Повишаването на цените на жилищата в София е почти два пъти по-голямо от средното поскъпване в най-големите градове по света - 11,5%. Консултантската компания проследява движението на цените на жилищата в 150 града. В 94% от тях цените на жилищните имоти се повишават през последния 12-месечен период. За сравнение, преди година този дял е бил 85%.

Ръстът на цените на градските жилища изпреварва поскъпването на имотите на национално ниво, което достига 10,3%.

Инфлацията от близо 70% обяснява доминацията на турските градове в челните позиции на класацията. Истанбул, Анкара и Измир заемат първите три места с годишен ръст на цените съответно от 122%, 111,7% и 105,9%. Много добро е представянето и на градовете в Северна Америка - 12 от първите 20 позиции са заети от градове в САЩ и Канада. Халифакс е на четвърто място с поскъпване на жилищните имоти от 34,7%. Голямо е поскъпването и в големите австралийски градове, начело с Бризбейн, където повишението на цените е с 28,4%.

Тенденцията, която се наложи по време на пандемията от COVID-19, временно измести фокуса върху крайградските райони и селата, но купувачите вече отново са се насочили предимно към имоти в големите градове. Ключов фактор за това с колко ще поскъпват имотите по света през следващите 12 месеца е доколко ще бъдат вдигнати лихвите на централните банки, посочват консултантите.

Източник/ци: София изпреварва Букурещ по поскъпване на имотите - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!