Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В абсолютна продоволствена зависимост сме: МЗХ

“В продоволствена криза сме, не произвеждаме сами храната си”, алармира в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. “Имаме над 50% внос на плодове и зеленчуци и огромен недостиг на млечни продукти и месо. Не сме състояние да задоволим нуждата от основни храни - фасул, грах, леща”, изброи той.

“Състоянието, в което се намира българското земеделие e абсолютна продоволствена зависимост”, констатира зам.-шефът на МЗХ.

"Или има огромна сива икономика и производството на плодове потъва, или повече се гледа какви пари ще се приберат на декар. Имаме сериозен проблем с достъпа на земеделските производители до пазара и с липсата на адекватна работна ръка", подчерта Джиков. По думите проблемът се корени и във факта, че има и доста недобросъвестни фермиери. "Имаме голяма част псевдопроизводители, които се интересуват само какви субсидии ще вземат", посочи той.

“Всичко това говори за неправилно насочване на предоставените 20 млрд. лв. за два програмни периода”, изтъкна зам.-министърът и добави, че липсва елементарна наследствена отговорност от всеки следващ кабинет. Джиков настоя, че България е трябвало още 2018-2019 г. да заяви своята позиция относно това на какъв етап се намира секторът.

"На финалната права сме да отстраним над 400 забележки, които заварихме по Стратегическия план, за да може през 2023 г. той да бъде одобрен. Ако стратегическите планове през тези 3 програмни периода са подготвени от експерти, възможна ли е грешка и защо изпадаме в продоволствена зависимост?", запита още зам.-министърът.

На този фон земеделците у нас масово отказват да произвеждат продукция тази зима, заради високите цени на енергията. В тази връзка МЗХ отпусна 64 млн. лв. за подпомагане на животновъди и земеделски стопани, които са претърпели загуби.

"Няма защо да се притесняваме от зърнена криза. В България се произведоха 6-7 млн. тона зърно, а консумацията на населението ни е около 1,5 млн. тона. Трябва да бъдем абсолютно спокойни. Ще имаме да се нахраним, ще имаме и да изнесем. Фуражите също са обезпечени 100%. Фуражите ни са с изключително високо качество. И тук няма да има проблем, въпросът е - на каква цена", успокои Джиков. Напомняме, че зърнарите (100 семейства) усвояват над 90% от многомилиардните земеделски субсидии у нас над 6 млрд.лв годишно.

По думите на зам.-министъра в момента има стагнация на пазара и няма заявки, а производителите не могат да получат свежи пари за продукцията и да обезпечат новото производство.

Източник/ци: В абсолютна продоволствена зависимост сме: МЗХ | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!