Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Колкото и странно да звучи малко народи имат подобно нещо като Ден на народните будители

Кристиян Шкварек

Колкото и странно да звучи, повярвайте ми като историк и човек, следвал в няколко европейски държави, че малко народи имат подобно нещо като Ден на народните будители. Малко народи, въобще, честват толкова централно и често през годината просветата.

Почти всички имат "Ден на независимостта" под една или друга форма ,Ден на войската, на освобождението или основаването, но наистина много, много малко имат като 24 май – Ден на българската просвета, култура и писменост, или 1 ноември - Ден на народните будители. А това дори не са всички наши празници, посветени на просветата, културата, науката и одухотворяването ни от поданици и рая - в народ.

В новата си история българите избраха да придадат един по-различен почерк на изграждането и еманципацията си като народ. Почеркът, наследен от ерата на Възраждането и съшит от строителите на съвременна България, в самата тъкан на третата ни държава. Народ, който възпява с химн своята просвета, жажда за наука и уникалната си писменост, дадена на света. Повечето от това обвързваме с друг ден в годината - 24 май, но нищо от това нямаше да е възможно, ако не бяха народните будители, които почитаме днес - на първи ноември.

Честит празник!

May be an image of 8 people, beard and text
Facebook

ХарварТ Майка

С УВАЖЕНИЕ към будителите и просветителите
ОТ МИНАЛОТО И ДНЕС...

"Един народ, който има съзнание, писменост, наука,
непременно ще има трайна бъднина! "- Васил Друмев

1 ноември е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете.
Сред тях са имената на : Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик,поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Васил Друмев Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за култура и българско самосъзнание.

Народните будители си поставят тежката задача да събудят и съхранят националния дух, достойнство и чест на българския народ.
Припомняйки славното му минало, те вдъхват надежда, че и „ний сме дали нещо на света“ и заслужаваме да бъдем свободна и независима нация.

Учители, дейци на образованието,книжовници, будители и всички българи, бъдете здрави и всеотдайни към просветното дело!
Честит празник, България!!!  🤍💚❤️

May be an image of 15 people and beard
Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!