Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бум на имотните сделки в малките градове

Автор: Стефан Кючуков

Без да броим шестте най-големи града регистрираните сделки с имоти нарастват с 6,13% спрямо предходното тримесечие.

Според данни на Агенцията по вписванията

В 21 населени места увеличението на продажбите е с над 20%

Трън е №1 с 96,4% повишение

Покупките на имоти в малките населени места бележат истински бум, показват данни на Агенцията по вписвания. Без да броим сделките в шестте най-големи града в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе, общият брой на вписаните продажби на имоти в останалите населени места през третото тримесечие на годината е 42 199. Това е увеличение с 6,13% спрямо предходното тримесечие.

Покупките на селски къщи и ваканционни имоти нараснаха след началото на пандемията, като тази тенденция продължава и досега. Причините за това са много. От една страна хората разбраха предимствата да имат втори дом по-близо до природата, където винаги могат да отидат със семейството си. Много хора, които могат да работят дистанционно, предпочетоха да се отдалечат от големите градове. А освен това покупката на къща е чудесна инвестиция. При високата инфлация много хора решават да спасят парите си като ги вложат в имот. Ако нямат достатъчно налични пари за покупка на хубав апартамент в голям град, се насочват към имот в по-малко населено място, където цените са по-ниски.

Най-голям ръст на сделките с имоти е регистриран в службата по вписванията в Трън. Само за едно тримесечие там са вписани 55 продажби на имоти, което е с 96,4% повече спрямо предходното тримесечие и с 48,6% повече спрямо същия период на миналата година. Основната причина за това е близостта на общината до София. От столицата до имотите в района с кола се стига за по-малко от час.

В топ три на населените места по ръст на сделките влизат Ардино и Момчилград. За едно тримесечие в Ардино са вписани 37 продажби, което е с 76,2% повече спрямо предходното тримесечие, показват данните на Агенцията по вписвания. В Момчилград само за три месеца продажбите са 254, което е с 57,8% повече спрямо предходното тримесечие и с 16,5% повече спрямо същия период на миналата година. Сред причините за този голям ръст е, че много хора, които са работили в чужбина и са спестили пари, искат да ги вложат в имоти.

На четвърто място по ръст на сделките е службата по вписвания в Омуртаг. Регистрираните сделки там са 238, което е увеличение с близо 50% спрямо предходното тримесечие. Топ пет се допълва от Пирдоп, където сделките са 191, а ръстът е с 42,5%.

Сред другите служби по вписванията, които е добре да бъдат отбелязани, са Исперих (330 сделки и 38,6% ръст спрямо предходното тримесечие), Нови Пазар (440 продажби, +35,8%), Пещера (257 сделки, +35,3%), Кубрат (289 сделки, +34,4%) и Карнобат (468 продажби, +31,8%). Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Общо в 21 служби по вписванията регистрираните сделки с имоти нарастват с над 20 на сто.

За едно тримесечие

В 32 града има по над 500 покупки

10 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Несебър.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 10 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода юли-септември. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Пазарджик, Плевен и Ямбол.

В службите по вписванията в други 22 града сделките са между 500 и 1000 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, близо до които има магазини, аптека, както и тези, близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината. Службата по вписванията в Несебър е на четвърто място по брой на регистрираните сделки след София, Пловдив и Варна. В Несебър вписаните продажби за едно тримесечие са 3107, което е ръст с 6,6% спрямо предходното тримесечие е с над 20% повече спрямо същия период на миналата година.

В София са сключени 7402 сделки, или 11,6% от всички регистрирани продажби на имоти през третото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с 4200 сделки и дал от 6,7% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 3921 продажби, или 6,3% от сделките, се оказва че 25% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Източник/ци: Бум на имотните сделки в малките градове - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!