Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дават до 15 хил. лв. за фотосолари на къщата

До 15 хил. лв. ще може да получат домакинствата за поставяне на фотосоларни панели на къщите.

Средства от Плана за възстановяване и устойчивост

Предстои да пуснат правилата за кандидатстване за обществено обсъждане

1960 лв. за топла вода от слънцето

Домакинствата ще могат да получат пари по Плана за възстановяване и устойчивост за изграждане на фотоволтаични системи за производство на ток за лично потребление, както и за системи за затопляне на вода чрез слънчева светлина. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на енергетиката Росен Христов на въпрос на депутати от ГЕРБ-СДС.

За изграждане на фотоволтаични системи до 10 kW, които може да бъдат комбинирани със системи за съхранение на енергия, максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 15 хил. лв.

За изграждане на слънчеви инсталации за битова гореща вода максималният размер на безвъзмездното финансиране на домакинство се предвижда да е в размер до 1960,83 лв.

В Националния план за възстановяване и устойчивост е предвидена “Програма за финансиране на единични мерки за енергия от възобновяеми източници в еднофамилни сгради и многофамилни сгради”. По нея се предвижда финансиране на мерки за използване на енергия от възобновяеми източници от домакинствата, посочва министър Христов в отговора си.

Определеният общ бюджет по програмата е 240 млн. лв., като от тях 140 млн. лв. е безвъзмездното финансиране с пари от ЕС, а 100 млн. лв. е националното публично и частно съфинансиране.

Допустими крайни получатели по програмата са всички български граждани или чужденци със статут на постоянно пребиваващи в България, обитаващи собствена къща или собствен апартамент в многофамилна сграда. Очаква се процедурата за подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели по тази схема да бъде обявена до края на годината.

Министерството на енергетиката е изготвило пакет от документи за процедура чрез подбор на предложения за инвестиции на домакинства в енергия от възобновяеми източници. В тези документи подробно ще бъдат описани условията за кандидатстване и условията за получаване на безвъзмездна финансова помощ, става ясно от отговора на министър Христов.

В тези документи има информация за необходимите документи, начина на кандидатстване, сроковете за подаване на предложенията и за изпълнение на инвестициите. Предстои процедурата за предоставяне на средства да бъде съгласувана с министъра на финансите за съответствие с правилата за предоставяне на държавни помощи. След това документите ще бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Източник/ци: Дават до 15 хил. лв. за фотосолари на къщата - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!