Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Ненков: Огън и меч трябват на българското здравеопазване

Огън и меч трябват за българското здравеопазване, за да има промяна. Това каза пред БНТ анестезиологът д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването.

По думите му има доста болници, които няма смисъл да съществуват, защото тяхното съществуване не дава медицински продукт.

„Тяхното съществуване дава единствено политически продукт на местния феодален лидер, който убеждава хората, че без нея не може. Тази болница би могла да бъде заместена от един спешен център и добра транспортна инфраструктура. Само че на местните хора години наред им е повтаряно колко важна им е болницата, а всъщност от нея няма смисъл“, каза д-р Ненков.

„Когато се говори за закриване на болници, защото не произвеждат никакъв медицински продукт, това не означава местните хора да бъдат оставени без медицинска грижа. Не може във всяко отдалечено населено място да има болница, никъде в света няма болница до всеки пациент. Има обаче структура, която може да транспортира пациента в лечебно заведение, където да получи медицинска грижа в рамките на определен срок. Не е казано, че всяка паланка трябва да има болници или университет“, коментира още той.

Сега има 5000 болници и те нямат персонал, представи образно днешната картина у нас д-р Ненков.

„Как се запълва персоналът? Разни колеги си продават дипломите и като дойде Здравната каса, нея изобщо не я интересува дали този доктор стъпва в това лечебно заведение. Здравната каса просто проверява документи“, обрисува ситуацията той.

Бившият здравен министър посочи, че частните болници нямат дългове и вървят добре със Здравната каса, а държавните болници имат дългове, въпреки че работят със Здравната каса, и причината за това е корупцията.

Той бе категоричен, че корупцията е навсякъде, в това число и в здравеопазването, а причината е в Закона за обществените поръчки, който дава възможност за закупуване на медицински продукти на много по-висока цена например.

„Един млад лекар може да стане продавач в супермаркет, където да взема много повече пари, но една продавачка в супермаркет не може да стане лекар“, каза той.

Д-р Ненков даде пример и с общинска болница, която е със затихващи функции, но чийто директор взема заплата от 20 000 лв., а началник на клиника в нея само „върти“ пътеки и взима 7000 лв.

„Как да дадат на млади и ентусиазирани хора 900 лв. Откъде да ги вземат?“, иронично попита той.

Д-р Ненков бе категоричен, че не парите, а неуважението и перспективата са най-големият фактор, който гони младите лекари от България.

„Има колеги, които са се окопали, събрали са около себе си млади хора, които да им вършат черната работа и не им дават за пипнат нещо, което не е тяхно, за да не им изядат хляба. Това е един вид селско мислене, тип „Аз съм най-добрият в селото и друг няма да ми стъпи на мястото“. Ето този начин на мислене може да се изкорени само с огън и меч“, каза д-р Ненков.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Парализирана жена се изправя след като прочита “Джуан Фалун” за една нощ

Здравословен начин на живот: Фалун Дафа

Източник/ци: Д-р Ненков: Огън и меч трябват на българското здравеопазване

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!