Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ отгатнаха КОЙ е ДП: ДП не може да обжалва санкциите по "Магнитски"

Голям цирк с Гешев и Цънцарова по БТВ: Аз не мога да гадая кой е ДП

Искът на Делян Пеевски срещу санкциите "Магнитски" не подлежи на съдебен контрол. Това е становището на Държавния департамент на САЩ. 

Такава е позицията на американските власти пред Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия, където българският депутат е завел иск срещу санкциите, съобщи разследващият сайт BIRD.

Пеевски твърди в жалбата си, че липсват факти, които да подкрепят наложените му санкции за корупция, поради което не са в съответствие със закона. Според Държавния департамент на САЩ обаче искът на българския депутат не трябва да бъде разглеждан, като се позовава на богата съдебна практика, пише „Сега“.

Американските власти изтъкват, че решението за налагането на санкции на чуждестранни лица е изцяло от юрисдикцията на политическите органи на властта и то не подлежи на съдебен контрол. Освен това не е дадено право на чуждестранните граждани да обжалват забраната да влизат на територията на САЩ, каквато е наложена на Пеевски.

„Когато има достоверна информация за участието на дадено лице в значителна корупция, Конгресът упълномощява държавния секретар да посочи или идентифицира такова лице. В резултат на това тези лица нямат право на влизане в САЩ независимо дали лицето е кандидатствало за виза. Всякакви аргументи, че такива лицата трябва да бъдат допуснати, трябва да бъдат оставени на политическите органи, без съдебна интервенция“, аргументират се американските власти, като дават примери от съдебната практика.

„Сега“ припомня, че на 6 август американските адвокати на депутата Делян Пеевски са подали иск за неоснователно, според тях, санкциониране на клиента им за корупция. Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от кантората Morgan, Lewis & Bockius, е срещу министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко агенции. Той е от името на Пеевски и шест негови фирми, посочени в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ.

Пеевски беше санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ през юни 2021 г. „Регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване, се твърди в документа“, твърдят американските власти за Пеевски.

Заедно с него бяха санкционирани още хазартният бизнесмен Васил Божков и бившият зам.-председател в Държавната агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Илко Желязков. Забрана за влизане в САЩ получи и бившият зам.-икономически министър в правителството на ГЕРБ Александър Манолев.

Източник/ци: Petel.bg - новини - САЩ: Пеевски не може да обжалва санкциите по "Магнитски"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!