Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГДБОП предупреди за нов вид измама с банкови карти

ГДБОП предупреди за нов вид измама с банкови карти. Мнимите търговци, които източват банкови карти, използвайки сайтове за онлайн обяви, са част от международна хакерска група. Това показват разследвания. От ГДБП разкрита, че получават десетски сигнали от потърпевши потребители, съобщава БНТ. Оказва се обаче, че до хакерите е почти невъзможно да си стигне, тъй като откраднатите пари се препират през различни престъпни групи и множество банкови преводи.

При опит да продаде бронята на автомобила си в един от най-големите сайтове за безплатни обяви този потребител попада в капана на измамниците. Мнимият купувач се представя за жена и настоява уговорките да се правят в чат на мобилно приложение. Купувачът настоятелно държи да плати през онлайн система на известна куриерска фирма.

,,Няма нищо трудно. Изпращам ти линк и отиваш най-долу на екрана, натискаш бутона за получаване на пари и посочваш картата си за получаване на пари".

Следват подробни инструкции как работи системата на куриерската фирма, където трябва да се въведат данните на дебитната карта на продавача.

"Някои от жертвите остават без три, пет, седем хиляди лева", коментира комисар Владимир Димитров - началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

,,Това е международна група от хакери. Нямаме данни български граждани да участват в подобни престъпления", заяви комисар Владимир Димитров - началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

Схемата започва да навлиза у нас преди две години, когато заради пандемията рязко се повишава интересът към онлайн търговията.

"Измамниците са много креативни, много опитни, много изкъсо ни държат и следят всяка наша стъпка. Тези хора изключително добре репликират това, което правят платформите. Това е глобален проблем, не се случва само в България", заяви Вяра Мишева - проект мениджър.

Тактиката на измамниците е да изкарат потребителите извън официалния сайт за обяви. Разговорът започва с въпроси за артикула като симулират голям интерес. Използват само чат комуникация. Повечето съобщения са на развален български, тъй като използват програми за превод.

"Те са психолози. Знаят как да завъртат разговора, знаят как да повишат вълнението в продавача за потенциалната покупка, знаят как да му задържат интереса и да повишат доверието, че той реално има интерес към неговата стока и иска да му даде пари", заяви Вяра Мишева - проект мениджър.

Разследвания на ГДБОП показват, че прикриването на следите е организирано на високо ниво. Парите се препират с посредници чрез множество банкови транзакции. Понякога си инвестират в луксозни стоки или криптовалути. За да не могат да бъдат проследени използват уязвимости в телекомуникационните услуги. Номерата, от които пишат съобщения са предварително подбрани.

"Избират телефонни номера, които нямат инсталирано приложение, дали ще е ,,Viber" или ,,WhatsUp" или някакво друго. Много често жертвите звънят на тези телефонни номера и отсреща вдигат хора, които нямат нищо общо със случая. Просто техният телефонен номер е използван. Използвана е тази уязвимост да получат смс кода, за да си активират хакерите "Viber" приложението на чужд телефонен номер", заяви комисар Владимир Димитров - началник на отдел „Киберпрестъпност“ ГДБОП.

При евентуална измама експертите съветват да бъде запазена цялата комуникация под формата на линкове и телефонни номера, за да може да се блокира по-бързо дейността на измамниците и да започне разследване.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Източник/ци: Petel.bg - новини - ГДБОП предупреди за нов вид измама с банкови карти

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!