Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българинът разграби магазините за електроуреди заради скъпото парно и дърва

Керамичните инвертори и климатици най-добрата инвестиция, категорични са експертите

Масово хората започнаха да търсят електроуреди за отопление на домовете си заради скока на цените на парното с 40 на сто и на дървата, които реално са поскъпнали двойно. Особено се засилва интересът към уреди за отопление със застудяването на времето.

Масово искат да минат на ток, тъй като цената му е скочила само с 3,3 на сто и се оказва, че е най-евтино, особено ако се отоплявате на енергоефективен уред. Това се доказва и от анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, цитиран от „Телеграф“.

Според него най-евтино е отоплението с термопомпа и инверторен климатик

В момента на пазара има много опции за електроуреди, но най-популярни са керамични панели, инверторни климатици, електрически конвектори, вентилаторни нагреватели, термовъздушни завеси и нагреватели тип UFO. 

Ефективни 

Керамичните панели се считат за едни от най-добрите, тъй като за разлика от вентилаторните печки и конвекторите, те запазват топлината дори след изключването им. Принципът на работа на това устройство се основава на комбинацията от конвективно и инфрачервено отопление.

Ако площта на помещението е до 20 квадратни метра и топлинните загуби са малки, тогава за пълно отопление можем  да се справим с един керамичен панел с мощност 1 kW.  Предимствата на керамичния нагревател са, че са икономични – консумират по-малко ток, при това въздухът в стаята не само се затопля, но и става по-мек, което гарантира приятен микроклимат в помещението.

Може да се ползва по-евтиният нощен ток, изключени те продължават да излъчват топлина. Те са пожаробезопасни, децата и домашните любимци не могат да се изгорят. Недостатък е крехкият керамичен материал, който не издържа на удари и може лесно да се повреди при преобръщане. Мощността на устройството не винаги е достатъчна за пълно затопляне на голямо помещение и понякога са необходими да се инсталират няколко панела наведнъж, в зависимост от размера им. 

Инверторни климатици

Инверторният климатик работи на принципа на термопомпа. Той може не само да стопли въздуха, но и да охлажда в горещото време на годината. В конструкцията на този нагревател има специален топлообменник, в който има фреонов кондензатор. Инверторният климатик има две важни характеристики, а именно ефективност и високо ниво на производителност - от 1 киловат електроенергия се получават примерно 3-5 киловата топлинна енергия.

Устройството е с 65% по-изгодно от другите видове отоплителни уреди. Заради възможността да се задава температурата, която искаме да поддържаме в помещението, не се налага постоянно да го включваме и изключваме, което помага да не се губи енергия, поддържа приятен микроклимат, износва се по-малко и издържа по-дълго от конвенционалния климатик. Недостатък е високата цена на инверторния климатик, електрониката на устройството е чувствителна при внезапно падане на напрежението в мрежата. 

Икономично

При електрическите конвектори въздухът преминава през нагревателните елементи вътре в самия уред. Топлият въздух се издига, а студеният потъва. Така цялата стая се отоплява. Електрическият конвектор е с голяма отоплителна площ. Предимство е безшумната му работа, лесно се монтира – може да се постави на стойка на пода, да се окачи на стената, безопасно е да се използва в стая с малки деца и домашни любимци.

Трябва да се обърне внимание на факта, че ефективността на отоплителния уред зависи от местоположението му в стаята. Колкото е по-ниско, толкова по-добре работи. По данни на производители с конвектори икономията може да стигне до 20 на сто. 

Маслени радиатори

Маслените радиатори са компактен тип нагреватели, в които минералното масло, което се намира вътре в устройството, действа като вещество за съхранение на топлина. Мощността на масления охладител е средно 1,5-2 киловата.

Предимство е, че работят безшумно и запазват топлината дълго време след изключване на устройството от мрежата, но консумират немалко електроенергия, тоест не са икономични. Корпусът им може да стане много горещ и са опасни за малки деца и домашни животни. 

Вентилаторни печки

Това е една от най-често срещаните опции за отопление. Мощността на такъв нагревател е средно 2–2,5 киловата. Вентилаторният нагревател осигурява разпределението на топлия въздух чрез нагряване на намотката и вентилатора. Освен това някои от моделите имат специален въртящ се механизъм, за да можете да затопляте равномерно въздуха на по-голяма площ.

Бързото загряване на цялата стая е сред предимствата на вентилаторната печка. Безопасна е заради наличие на защита от прегряване и функция за изключване при преобръщане. Но създават шум по време на работа, а също и значително изсушават въздуха, предупреждават специалистите. 

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

Източник/ци: Българинът разграби магазините за електроуреди заради скъпото парно и дърва

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!