Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ВЕРСИЯ ДРОГА: Виолета Донева заклана заради пари за наркотици

Очаква се психиатрична експертиза на заподозряната внучка на актрисата

Актрисата Виолета Донева отказала да даде на 18-годишната ѝ внучка пари за наркотици. Избухнал скандал, който завършил с убийство. Това гласи една от водещите версии за мотива, накарал младото момиче да нападне с нож и да души своята баба, пише Труд, позовавайки се на източници от разследването.

Проверява се и друга версия - че внучката искала да се премести да живее в бабиния апартамент в кв. “Изток”, но Донева не искала и да чуе, защото се бояла, че ще я пратят в старчески дом.

И това е можело да стане повод за разправия, но ако се потвърди, че момичето е вземало наркотици и има диагноза шизофрения, тогава няма как да се говори за мотив - престъплението е извършено от болен човек, без да е било замисляно, подготвяно и без конкретна причина.

Напълно била опровергана и друга версия, която бе разпространявана от някои сайтове в четвъртък, че Донева и близките ѝ имали скандали за имоти в САЩ.

Коя беше Виолета Донева - неизвестни факти за трагично загиналата голяма актриса

Днес все още нямаше повдигнато обвинение срещу заподозряната внучка, която в момента се намира в психиатрия. Засега е следствена тайна дали е намерен ножа, с който е извършено кървавото престъпление.

До дни наблюдаващият прокурор следва да реши за привличане към наказателна отговорност и за назначаване на психиатрична експертиза, която да установи дали 18-годишната е вменяема.

Тялото на 79-годишната актриса, обичана от няколко поколения българи, бе намерено в дома ѝ в блок 1 в столичния квартал “Изток”. От два месеца Виолета Донева живеела сама, след като починал вторият ѝ съпруг Атанас Грънчаров.

Според съседи близките ѝ идвали често да я виждат, пристигала и жена, която я извеждала на разходка. Но хората не знаеха дали и колко често при Донева е гостувала внучката ѝ.

“Допреди 5-6 години актрисата и мъжа ѝ живееха в САЩ, но се прибраха. Чувало се е, че са били там при роднини, но къде и как са живели там, ние нямаме представа”, разказа комшийка от блок 1.

Тя потвърди, че на няколко пъти в дома са идвали полицаи на огледи, но не беше чувала някой от хората в близките апартаменти да са участвали като поемни лица.

В артистичните среди и вчера говореха със скръб за трагичната смърт на Виолета Донева, за която мнозина актьори и режисьори са запазили добри спомени от съвместната им работа в киното, театъра и телевизията.

Партнира си със Стефан Данаилов и става звезда

Завладява публиката с ролята си на Мария от „Обич“

Най-дълго работи във Военния театър

Виолета Донева в сцена от филма “Обич”, където партнира със Стефан Данаилов. (1972 г.)

Виолета Донева завладява публиката с филма “Обич” (1972 г.), режисиран от първия ѝ съпруг Людмил Стайков. Лентата е създадена по едноименния роман “Обич” на Александър Карасимеонов, и Виолета в ролята на красивата Мария си партнира с любимеца на няколко поколения Стефан Данаилов. Снима се близо 20 филма, сред които са “Завръщане в Рим”, “Мигове в кибритена кутия”, “Смъртта на артиста”, “Криминална песен” и други.

Виолета Донева и Иван Андонов във филма “Анкета”, (1963 г.)

Виолета Донева е родена е в Петрич на 7 септември 1943 г. Внучка е на юриста и политик Стефан Стефанов. Баща ѝ, капитан Павел Джингаров, е разстрелян през 1945 година след присъда от така наречения Народен съд, когато е на 33 г., а Виолета е още бебе. Чак десетилетия по-късно офицерът е реабилитиран. Вторият ѝ баща е актьорът Кирил Донев. Донева завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1966 г. със специалност актьорско майсторство и Телевизионна журналистика - СУ “Климент Охридски” - факултет по журналистика.

С Апостол Карамитев във филма на Борислав Шаралиев “Двама под небето” (1962 г.) 

Работи най-дълго във Военния театър - от 1967 до 1993 г., след това общински театър “Възраждане” и Театър 199. Директор е на театър “Възраждане” от 2008 до 2010 г. Член е на Съюза на българските филмови дейци от 1973 г. През 80-те и 90-те години Донева участва в дублажите на филми и сериали за Канал 1 и Мулти Видео Център. Води ежеседмична рубрика във вестник “Стандарт”. Превежда пиесите “Жената от морето” на Хенрик Ибсен, “Любовни писма” на Албърт Гърни, “Някой зад вратата” на Едвард Радзински.

От години актрисата не се изявява на сцената. Тя е обявена за “заслужил артист” през 1974 г. и е носителка на орден “Кирил и Методий” II степен. Напуска театъра в пика на славата си, след като нейни колеги подават жалба срещу нея, че е задигала техни лични вещи. Гръмва грандиозен скандал, при който се твърди, че Виолета Донева е клептоманка. Опозорена, тя се оттегля от активна дейност, а малко след това се развежда и с режисьора Людмил Стайков, с когото имат син. По-късно се омъжва за баскетболиста Атанас Грънчаров, с когото се познават от деца.

Първата главна роля на Виолета Донева е в “Двама под небето” на Борислав Шаралиев. През 1963 г. се снима във филма на Кирил Илинчев по романа на Георги Марков “Анкета”, а през 1970 г. за втори път работи с Борислав Шаралиев в “Сбогом, приятели”.

Източник/ци: ВЕРСИЯ ДРОГА: Виолета Донева заклана заради пари за наркотици - Lupa BG

Версия: Виолета Донева убита заради пари за дрога - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!