Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Григор Сарийски: България трябва да изчака с влизането в еврозоната

Да станем член на клуб, в който ще поемем допълнителни разходи, не е най-доброто решение за България в момента. Това заявява доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН пред Dir.bg по повод въвеждането на еврото в България.

"С влизането в еврозоната ще бъдем задължени да купуваме дългови книжа на страни като Испания, Португалия и Италия. Сега, когато все още не сме част от еврозоната, ние нямаме нито една ценна книга от тези емитенти. Това са ангажименти, които България не е готова да изпълни", даде за пример доц. Сарийски.

"Иначе, един от основните мотиви за влизането ни в еврозоната е възможността правителството да тегли по-лесно по-голям дълг", допълни той.

Всички пари в обръщение у нас са почти двойно обезпечени в активи в евро в БНБ. Освен това, валутният борд ограничава възможността на централната банка да финансира директно министерството на финансите. Такава спирачка не съществува в еврозоната. Валутният борд у нас е стабилен и няма причина да се твърди, че той може да бъде пробит. Това, че България в момента стои стабилно на финансовите пазари, се дължи единствено на валутния борд. Хората могат да бъдат спокойни, увери доц. Сарийски.    

По-притеснително според него обаче е заявеното намерение за поемане на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. Това значи, че финансовият министър е по-склонен да взема пари назаем от бъдещите поколения, отколкото да събира дължимото от сегашните. Според икономистът от БАН редовно се спекулира, когато става дума за събираемост на приходи от данъци. 

Източник: БНР

Източник/ци: Доц. Григор Сарийски: България трябва да изчака с влизането в еврозоната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!