Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото – Мед и масло е светлото европейско бъдеще!

Stoyan Panchev: На вчерашната конференция на ЕЦБ, хърватски журналист пита Кристин Лагард (президент на банката) дали ще има инфлация след влизането на страната в еврозоната.
Мадам Инфлация отговаря, че в следствие на присъединяването (inadvertently) ще има повишаване на цените и срещу това трябва да се вземат мерки.
По същото време нашият управител Димитър Радев, наизуст (без анализ) обясняваше как нямало да има инфлация в еврозоната.
Мед и масло е светлото европейско бъдеще

Банкерът Левон Хампарцумян направи доста крайно изказване.

Той коментира в студиото на PrimeTime опцията България да влезе в Еврозоната и да бъде въведено еврото у нас като валута.

"В академичните среди могат да правят докторантури на тема как ще се разпадне Еврозоната, но това са академични хипотези, които служат за развитието на финансовата наука. Те не са за споделяне с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика. В държавата милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да решават дали да сме в Еврозоната или не"

Това заяви в студиото на PrimeTime банкерът Левон Хампарцумян. По неговите думи към днешна дата влизането на България в Еврозоната е придобило и особен геополитически смисъл.

„Ние искаме да сме членове на ЕС и НАТО. Искаме да принадлежим към европейската цивилизация, а не към някакви азиатски военнолюбиви орди“, категоричен е банкерът.

Чуваме аргументи против еврото от хора, които са били начело на държавата в катастрофални събития за българската икономика и сега ни дават акъл какво да правим оттук нататък. Те имат два проблема – първо, че техният жизнен цикъл е към края си и второ, че са били на високи изпълнителни позиции в правителството при катастрофалното рухване на България през 1997 г.

Хампарцумян посочи, че тенденцията е да плащаме по-високи лихви по държавните дългове, когато сме по-нестабилни и по-трудно предсказуеми, защото възможните рискове за българската икономика са увеличават. Банкерът не смята, че има опасност да сме в състояние да не можем да погасим държавните си дългове.

Относно повишаването на лихвените проценти от ЕЦП, Хампарцумян коментира, че ефектите от решението няма да бъдат видими в следващите седмици.

„75 базисни точки не е много плавно, но пък всички са обезпокоени от увеличаващата се инфлация. Това повишение не е достатъчно, но ще забави темпа на нарастване на инфлацията. Целта е инфлацията да падне до 2-3%, което може да отнеме повече от година“, анализира банкерът.

Той прогнозира по-дълъг период с относително високи лихви.

Инфлацията е неизбежна, за да могат да се балансират нещата в икономиката. Тя означава, че на пазара има повече парични средства, отколкото стоки и услуги, които някой иска да купи с тези парични средства.

„Обикновено в инфлационен период губят хората с фиксирани доходи. По принцип заплатите също растат, макар и с известно закъснение. Инфлацията за икономически активните хора е по-малко опасна, отколкото за хората с фиксирани доходи“, отбеляза банкерът.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: Хампарцумян: Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!