Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България плаща средно по 450 евро месечно за бежанец

"В много малко държави се плаща още за украинските бежанците. България плаща най-много за бежанец от цяла Европа - средно по 450 евро на месец."

Това каза в "Още от деня" по БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Ние не им даваме пари на ръка. Дадохме ги за един сектор, много силно ударен от COVID-19. Това решение помогна на сектора, помогна на фирмите да имат ликвидни средства. В момента ситуацията е различна", разясни още Димитров.

Служебният министър благодари на всички хотелиери, които отворят домовете си от самото начало, без да имат яснота дали има програма за възстановяване на разходите или не. Тепърва програмата, която първоначално предвижда 40 лева на човек, ще търпи трансформации. Димитров увери, че каквото и решение да бъде взето, ще има хуманно отношение към бежанците. И в същото време бе категоричен, че всички хотелиери, че ще си получат парите.

"По три причини не може да бъде платено. Те са: Ако лицето е напуснало хотела, без да съобщи. Ако е започнало работа, без да съобщи. Ако е регистрирано в няколко хотела едновременно."

Димитров изтъкна, че поддържа много близка връзка със сектора.

"Хотелиерите биха желали програма, която да плаща между 40-50 лева на бежанец. Всичко това ще бъде решено от междуведомствената група според бюджета. Действително са плашещо големи сумите. Не съм финансов министър, нито член на тази група и ще се съобразя с нейното решение. Чакам го.

Държавата има много разходни пера. Това е едно от многото."

По повод стряскащите цени за новогодишната вечер, която предлагат някои курорти у нас, Димитров каза: "Такива оферти са на пазара с рекламна цел, за да покажем, че предлагаме добър продукт. Знаем за кои хотели става дума, достатъчно шеги има по този повод. Почти всички пакети са продадени, което означава, че когато има определена цена, то за нея има пазар. За всеки има по нещо на нашия пазар. Но цената определя качеството. Няма как да имаме добър и качествен продукт на ниски цени."

Димитров каза, че все още е член на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Страната ни има нужда от стабилно управление, а формулата трябва да бъде намерена в парламента. Не съм политически Нострадамус. Не мога да кажа какво ще стане. Радостното е, че може би диалогът започна да се възстановява. Дали с първия мандат, дали с втория, дали с третия, би било хубаво да има обединение."

Служебният министър работи по проект за дигитална карта в туризма, която да запознава чужденците с красотите на България и да им осигурява цялата необходима полезна информация.

Източник/ци: България плаща средно по 450 евро месечно за бежанец - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!