Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хитра Турция започва да извива ръцете на „Газпром“, може да извие и някоя ръка в България

Идеята Турция да се превърне в газов хъб си свърши работата. Анкара вече започна да моли „Газпром“ за отсрочки на плащанията и отстъпки. Въпреки че самият проект за газов хъб все още е в начален стадий, защо Турция вярва в успеха на исканията си?

Турция е поискала от "Газпром" забавяне на плащанията и отстъпка от руския газ, каза министърът на финансите Нуреддин Небати в интервю за „Файненшъл Таймс“. Той не уточни каква конкретна отстъпка иска Анкара. Въпреки това министърът каза, че Турция купува "огромни количества" газ от Русия и очаква "добри новини" и по двата въпроса.

Позициите на Турция в преговорите са много силни, така че тя наистина може да постигне или отсрочка на плащанията, или отстъпка на газа, каза Игор Юшков, водещ експерт на Националния фонд за енергийна сигурност. В най-добрия случай ще получи и двете, въпреки че, разбира се, би било за предпочитане „Газпром“ да стигне до някакъв компромис.

Анкара започна да иска специални условия за себе си веднага след като Русия и Турция се договориха да разгледат в детайли предложението на Владимир Путин за превръщането на Турция в газов хъб. Той предполага появата на две нови линии на "Турски поток", през които европейските потребители биха могли да получат допълнителни 30-50 милиарда кубически метра.

„Анкара може да посочи, че Русия е предложила газовия хъб и Анкара е продължила напред. Сега Москва трябва да направи отстъпка. Въпреки че е ясно, че газовият хъб е изгоден и за двете страни, а отстъпката е само за Турция“, казва Юшков. Освен това съгласието само на Москва и Анкара за този проект не е достатъчно, необходимо е да се привлече подкрепата на трета страна, а именно европейски купувачи. Без тях изграждането на нови тръби е рисковано и няма смисъл.

Второ, в новите реалности Турция се превръща в основен купувач на руски газ в Европа, който „Газпром“ очевидно не иска да загуби.

„По-рано Германия беше основният купувач на руски газ, докато Турция се състезаваше за второ място с Италия. Но от следващата година Турция явно ще бъде на първо място, тоест ще стане най-големият купувач на руски газ в Европа“, казва Игор Юшков. Според него тази година от 100 милиарда кубически метра, изнесени от „Газпром“ през 2022 г., Турция ще получи 25-30 милиарда кубически метра. Годишният износ на „Газпром“ обаче вече е паднал до по-малко от 40 милиарда кубически метра. Това означава, че при запазване на сегашните обеми Турция ще представлява повече от половината от всички доставки на „Газпром“ за Европа.

Ако Германия рязко намали покупките на руски газ и насочи вниманието си към ВПГ, то Турция тази година, напротив, намали покупките на по-скъп ВПГ в полза на увеличаване на обемите на руски газ. Юшков не изключва, че Турция може дори да препродаде част от газа по-нататък в Европа, по-специално на България, която през пролетта не започна да преминава към плащания в рубли и спря да купува руски газ.

Руският газ за Турция вероятно е по-евтин, защото турските компании са запазили договорите си с „Газпром“ обвързани с петрола, а не със борсите, както европейските потребители. Според Юшков сега Турция може да купува руски газ по 600-700 долара за хиляда кубически метра, което е много, защото тази година цените на петрола също са високи - от порядъка на 80-100 долара за барел. Въпреки това, той все още е по-евтин в сравнение с цените, на които европейците трябва да купуват ВПГ.

Цените на спот пазара рядко падат под 1000 долара за 1000 кубически метра тази година и скачат много силно, до 2000 долара за 1000 кубически метра и дори повече. Ако студовете покрият ЕС, това ще доведе до нов кръг от скокове на цените на европейските борси.

Затова Турция тази година рязко намали покупките си на ВПГ в полза на руския газ. „Руският газ е на първо място по доставки не заради някакви политически споразумения с Турция, а просто защото руският газ е много изгоден за турските компании. Поради това те сведоха до минимум закупуването на по-скъп ВПГ“, казва Игор Юшков.

Трето, Анкара може да се позове на опита на Унгария в преговорите с Русия. Все пак "Газпром" даде на Унгария разсрочено плащане за доставките на газ, въпреки че е член на ЕС. „Унгария не подкрепя антируските санкции, но в крайна сметка все пак гласува за тях. Всички санкционни пакети бяха приети единодушно, тоест всички членове на ЕС гласуваха за, включително Унгария. Докато Турция не се присъедини към антируските санкции и по всякакъв начин помага на Русия да заобиколи тези санкции“, казва Юшков.

Четвъртият аргумент на Анкара в полза на удовлетворяването на нейните искания е, че „всички конструктивни отношения между Русия и Турция се формират благодарение на лични договорки между Путин и Ердоган. А турският президент има избори догодина. Анкара иска отстъпка от газа, за да подобри икономическата ситуация в страната, а хората отново избраха Ердоган“, аргументира се експертът.

Като се вземат предвид доста силните аргументи на Турция, експертът смята, че Анкара ще получи отстъпка от газа. „За „Газпром“ компромисът би бил идеален. Ако турците искат отстъпка от газа, нека сключим нови договори за закупуване на допълнителни количества газ. И би било възможно да се приложи отстъпка към тези обеми, като се запази изтеглянето на газ по старите договори. Но може би няма да успеем да постигнем това “, твърди събеседникът.

Факт е, че Турция купува повече руски газ от договореното (както е сега), когато е изгодно. Но когато ВПГ беше по-евтин, Анкара рязко намали покупките от „Газпром“ в полза на втечнения газ (това беше случаят през 2020 г.).

„Газпром“, разбира се, би искал да осигури определени обеми за Турция, предвид рязкото намаляване на доставките за Европа като цяло. Очаква се износът на „Газпром“ за Европа да падне от 145 млрд. куб. м през 2021 г. на 100 млрд. куб. м през 2022 г. и до 35-40 млрд. куб. м през 2023 г. Това означава едно нещо – „Газпром“ е принуден да намали производството на газ.

Друг компромисен вариант за предоставяне на отстъпка е обвързването на отстъпката с цената на газа на пазара. „Условно, ако цените са достигнали 700 долара, тогава се допуска например отстъпка от 100 долара. И ако цените паднат под 500 долара, тогава не се дължи отстъпка “, твърди събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Турция започва да извива ръцете на „Газпром“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!