Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новите €вро комунисти: Насърчават и пазят доносниците със закон

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Законопроект, внесен от Министерския съвет в Народното събрание и обвързан със средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, съдържа спорни текстове и създава предпоставки за неконтролируемо доносничество, коментираха пред “Труд News” юристи.

Текстовете се обвързват със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и са предложени от Министерския съвет

И стажанти ще могат да сигнализират срещу ръководствата в публичния и частния сектор

Докладва се и устно - по телефона

Доносниците ще бъдат поощрени да подават анонимни сигнали срещу преките си началници според текстове от Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, който вече е внесен в парламента по предложение на Министерския съвет и е обвързан с пакета от законодателни мерки, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. За законопроекта алармираха пред “Труд News” юристи с голям опит в правораздаването и посочиха, че Законът е по регламентите на Европейския съюз, но в някои части и “побългарен”.

“Законът има за цел да осигури защитата на лицата в публичния и в частния сектор, които подават сигнали или публично оповестяват информация за нарушения на българското законодателство или на актове на Европейския съюз, станала им известна при или по повод изпълнение на трудовите или служебните им задължения или в друг работен контекст”, се казва в член 2 от законопроекта.

Обсегът на текстовете е изключително широк и на практика засяга почти всички сфери от публичния и частния сектор - от обществените поръчки, през безопасността в транспорта, опазването на околната среда, общественото здраве, трудовото законодателство и др.

Защитата за подаването сигнали получават лица, които са работник, служител, държавен служител, хора, които полагат труд без трудово правоотношение и дори доброволци или стажанти. В списъка за защита попадат и съдружници, акционери, едноличен собственик на капитала и др. Подизпълнители, кандидати за работа, участвали в конкурс, както и работници или служители, когато информацията е получена в рамките на трудово или служебно правоотношение, което е прекратено към момента на подаване на сигнала или на публичното оповестяване.

Сигнали за нарушения според член 16 от законопроекта може да се подават и устно, като последното става “по телефон, по други системи за гласови съобщения и по искане на сигнализиращото лице - чрез лична среща в 7-дневен срок от постъпване на искането”.

КПКОНПИ като централен орган

Сигнализиращите лица без дисциплинарни наказания

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще действа като централен орган за външно подаване на сигнали по въпросния закон.

Лицата, които подават сигнали за нарушения, ще бъдат защитени от отмъщение, заплахи или опити за такива, включително под формата на: временно отстраняване, уволнение или прилагане на друго основание за прекратяване на правоотношението, по което лице полага наемен труд, понижаване в длъжност или забавяне на повишение в длъжност, намаляване на възнаграждението и др.

Сигнализиращите лица ще бъдат защитени и от отрицателна оценка на работата, дисциплинарни наказания и др. Защитата е подробно описана в член 35 от законопроекта и включва още пряка или непряка дискриминация, неравностойно или неблагоприятно третиране Описана е защита от вреди, включително за репутацията на лицето, по-специално в социалните мрежи, или финансови загуби, включително загуба на бизнес и загуба на доход.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Фотоархив на комунистическите зверства

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

Източник/ци: Насърчават и пазят доносниците със закон - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!