Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йордан Цонев: Не искам да плаша никого, но сме изправени пред екстраординарни проблеми

"Първо да изкажа поздравления към служебния министър на финансите за начина, по който се управляват публичните финанси, открито и с предупреждения за всички ефекти, които ще настъпят". Това заяви депутатът от ДПС и заместник-председателят на парламента Йордан Цонев.

Моят призив да бъдем благоразумни и да мислим  как да решим този фискален, икономически пъзел", заяви Цонев.

Не искам да плаша никого. Но трябва да знаем, че сме изправени пред екстраординарни проблеми, подчерта зам.-председателят на ДПС. Парламентът е изправен пред решаването на няколко почти взаимоизключващи се проблема, каза Йордан Цонев.

Първият от тях е как да свием дефицита, за да влезем в графика за еврозоната. От друга страна при свиването на дефицита от 6 и нещо процента до 3% трябва да кажем на българските граждани какво ще им орежем. Когато няма кризи е лесно. Но когато има кризи, инфлация, която със сигурност ще се превърне в стагфлация, много внимателно трябва да кажем на хората какво преследваме какви са ползите и каква ще е цената, която ще платим всички заедно, категоричен бе Йордан Цонев. 

Вторият въпрос, на който трябва да отговорим е - как ще финансираме мерките, които водят до повишен дефицит, защото дълговите пазари реагират предсказателно на процесите, които предстоят. Те ясно показват, че реагират инфлационно, повишават се лихвите и очакват влошаване на икономическата и финансова стабилност в целия свят. Това също трябва да го обясним, продължи дългогодишният председател на бюджетната комисия в НС. 

Третото предизвикателство е как да прогнозираме. Не чух нито една дума как ще изглеждат европейските икономика и финанси в края на зимата. Моята лична прогноза е, че ще изглеждат много по-зле отсега, каза Йордан Цонев. И попита: „Имаме ли очаквания, че европейските правителства ще изготвят програми за подпомагане.”. 

Да, имаме такива очаквания. Има ли протести, пълни ли са площадите – факт. Какви са исканията на хората – финансови. Те настояват за компенсации за високата инфлация, за растящите цени. Не искам да плаша никого, а да знаем, че сме изправени пред екстра, екстраординарни проблеми, подчерта Цонев. 

Призовавам ви да бъдем благоразумни и да мислим как ще решим този сложен фискален и икономически пъзел. Защото дори и това Народно събрание да е с ограничен срок на действие, ще дойде друго, призова Йордан Цонев.

Източник/ци: Йордан Цонев: Не искам да плаша никого, но сме изправени пред екстраординарни проблеми | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!