Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Настигат ли ни? Две трети от американците живеят "Българската мечта"

Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Сред тях и такива с шестцифрени доходи

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 63% от американците са живеели от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на "ЛендингКлъб" (LendingClub), което е близо до отчетения през март исторически максимум от 64 процента. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57%.

"Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация", казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в "ЛендингКлъб". "Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец", посочва още той. Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните разходи. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика. 

В отделен доклад на "Селъри файнанс" (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва "ЛендингКлъб". От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто миналата година.

В резултат на това много американци са прибегнали към спестяванията си или до заеми.

С този темп финансовите трудности могат да достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да се понижи животът от заплата до до заплата е напът да се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши миналия месец основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна , че може да се очакват още увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Две трети от американците живеят от заплата до заплата - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!