Следвайте "Буднаера" в Телеграм

РЕШЕНО: Пенсиите скачат по швейцарското правило с 12%. За 20 дни: Храните поскъпнаха с 10% – Как сте с математиката?

Догодина пенсиите ще се увеличават по швейцарското правило, което е предвидено в Кодекса за социално осигуряване и за 2023 г. означава 12%.

Същият процент ще бъде приложен и към минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, като така тя ще нарасне от 467 лв. сега на 523,04 лв. от 1 юли 2023 г. Всички обезщетения и осигуровки остават без промяна.

Увеличенията в последните месеци и това за следващата година ще доведат до рекорден бюджет на държавното обществено осигуряване, но и до рекорден дефицит - недостигът във фонд "Пенсии" ще надхвърли 10 млрд. лв. за пръв път.

Това предвижда проектът на закон за бюджет на ДОО за 2023 г., изготвен по указания на служебния министър на финансите.

Тази седмица започва обсъждането на трите проекта в съответните институции - утре например предстои надзорният съвет на НЗОК да обсъжда проекта за бюджет на касата.

За 20 дни: Храните поскъпнаха с 10%

Само за последните 3 седмици цените на основните хранителни стоки по тържищата в страната поскъпнаха с нови 10%, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Тенденцията не е само в България, това се случва в целия ЕС и икономисти предричат, че тази нова вълна ще продължи и догодина, предаде БНР.

През последната седмица няма драстичен скок на цената на едро на никоя стока, но от началото на октомври вече се е натрупал значителен ръст на цените от около 10%, след като от юли до септември по тържищата имаше известно затишие.

Това оскъпяване обхваща всички основни хранителни продукти, като при някои от тях вече има абсурдно високи цени.

Например любимата храна на студентите - кренвиршите, чиято цена на едро до началото на лятото беше около 4,20 лв. за килограм, през третата седмица на октомври стигна 5 лв.

Източник/ци: РЕШЕНО: Пенсиите скачат! - Lupa BG

За 20 дни: Храните поскъпнаха с 10% - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!