Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Янис Варуфакис: Икономическият колапс на ЕС е гарантиран

"Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв. Само име, но не и в действителност", каза бившият гръцки финансов министър. Янис Варуфакис обвини германските власти в двойни стандарти.

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис (на поста през 2015 г.) смята, че икономическият колапс на Европейския съюз поради енергийната криза е предопределен. Това заяви той вчера в ефира на германската телевизия n-tv, съобщава ТАСС.

"Провалът е гарантиран. Вече виждаме рязка деиндустриализация в Европа", каза Варуфакис. Той посочи, че „фирмите от ЕС плащат десет пъти повече за газ от техните конкуренти в САЩ или Китай“. "Вече има спиране на производството и много скоро ще видим как фабриките ще започнат да търсят нови места за себе си в САЩ или други страни. ЕС е в дълбока криза, която може да не стане очевидна тази зима, а следващата”, смята бившият финансов министър. Варуфакис обясни, че това лято е било възможно да се запълнят газовите хранилища в Европа, но догодина според него това ще струва много повече.

"Проблемът с ЕС е, че няма Европейски съюз като такъв. Само име, но не и в действителност", каза Варуфакис. Той припомни, че това се отнася както за отношението на отделните страни към мигранти, така и за преминаването към алтернативни енергийни източници или развитието на банковата система. И, разбира се, във времена на криза това става още по-очевидно“, каза бившият министър. 

Варуфакис коментира същевременно, че германският икономически модел се е провалил. "Беше базиран на евтина енергия от Русия, продажба на стоки в Китай и ниски заплати в Германия. Сегашната ситуация изглежда така: инфлацията направи невъзможно задържането на заплатите, газът стана по-скъп и Китай изчезва като пазар за Германия поради нова студена война между Китай и Съединените щати, която сега се изостря от администрацията на Байдън“, обясни още бившият финансов министър на Гърция.

Източник/ци: Янис Варуфакис: Икономическият колапс на ЕС е гарантиран | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!