Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ликувайте: Закръгляват нагоре пенсиите и заплатите в... евроцент!?!

В продължение на един месец след въвеждане на еврото ще плащаме едновременно с левове и с евро.

Разработиха концепция на закон за въвеждане на валутата

Плащаме и в левове, връщат ресто в новите пари

Преизчисляват всичко по курса 1,95583 лв. за едно евро

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени в "полза на хората", тоест нагоре до най-близкия евроцент при въвеждане на еврото. Това е записано в концепция на закон за въвеждане на еврото в България, която е изготвена от Министерството на финансите.

ШОК и УЖАС за Пенсионерите! Радев и министрите му са подготвили бюджет в който пенсиите няма да се увеличават!

Работната дата за влизането ни в еврозоната е от 1 януари 2024 г. Но през следващата година трябва да бъде направена оценка дали изпълняваме критериите за въвеждане на единната европейска валута. Освен това има доста техническа работа по самото въвеждане на еврото, част от която е приемането на подготвяния от Министерството на финансите закон.

При въвеждане на еврото преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро ще се извършва чрез използване на всичките пет числа след десетичната запетая във фиксирания курс на лева - 1,95583 лв. за едно евро. Едва след това полученото число ще се закръглява според математическите правила до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая. Ако третият знак след запетаята е по-малък от 5, вторият знак няма да се променя, а ако е по-голям или равен на пет, вторият знак след запетаята ще се закръглява нагоре. Тоест, ако сега една цена е 20 лв., след превалутирането би трябвало да бъде 10,22584 евро и след закръгляването ще бъде 10,23 евро. Но ако стоката сега струва 19,99 лв., след въвеждане на еврото трябва да е 10,22 евро.

Това правило няма да важи за пенсии, заплати и социални помощи. Те винаги ще трябва бъдат закръглявани нагоре до най-близкия евроцент, тоест в полза на хората. Например сега минималната пенсия е 467 лв. При точно превалутиране би трябвало да стане 238,77331 евро. В този случай няма да се използва математическото правило за закръгляване, а пенсията ще стане 238,78 евро.

Докато получаваните от хората суми ще се закръгляват нагоре, всички данъци и такси, които плащат хората, че трябва да се закръгляват в тяхна полза, тоест надолу, пише в концепцията на Министерство на финансите.

Цените ще бъдат обявявани в левове и евро един месец след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България и 12 месеца след въвеждане на еврото в страната ни. Целта е хората да свикнат с цените в евро и търговците да не използват еврото за вдигане на цените. В закона ще бъдат разписани и конкретни правила за обявяване на цените в двете валути в брошури, ценоразписи, фактури и касови бележки.

Един месец след въвеждане на еврото ще може да се плаща в левове и евро, но ресто в магазините ще връщат само в евро. Наред с това специално е посочено, че търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева. Целта е да не се образуват големи опашки на касите в магазините. Но в рамките на един месец, през който ще се плаща с левове и евро, хората ще имат възможност да се освободят от всичките си стотинки.

Освен това БНБ ще обменя безплатно и в неограничено количество банкноти и монети от лева в евро без ограничение във времето, тоест ако човек намери левова банкнота в някой джоб две години след въвеждане на еврото, ще може да я обмени за евро в БНБ. Банките и “Български пощи” ще обменят банкноти и монети от лева в евро безплатно през първите шест месеца след въвеждане на еврото. През следващите шест месеца за същата услуга ще може да събират такса.

От деня на въвеждане на еврото, банкоматите ще пускат само банкноти евро.

Продават комплекти от новите пари няколко седмици по-рано

Пускат български монети евро

БНБ ще снабдява банките

БНБ ще отговаря за отсичането на български монети евро.

БНБ ще бъде отговорна за отсичането на български монети евро. Вероятно ще се направи конкурс за символите, които ще стоят на българските евроцентове и монети от 1 и 2 евро.

Централната банка ще бъде отговорна и за снабдяването на банките и на търговците с банкноти и монети евро, пише в концепцията на закон за въвеждане на еврото.

Практиката на другите страни, които последни влязоха в еврозоната е била, няколко седмици преди въвеждане на еврото да се даде възможност на хората да купуват от банките комплекти с монети евро. Тези комплекти често са използвани за подаръци за Коледа в страните, които са въвели еврото от 1 януари.

Целта е хората да имат възможност да се запознаят с новите банкноти още преди деня, в който ще могат да пазаруват с тях.

В закона за въвеждане на еврото ще трябва да се посочи и срок, в който издадените в левове пощенски марки и билетчета за градския транспорт ще може да се използват.

Хората ще следят

Лепят стикери „Честен търговец“

Ще има и “черен списък”

Гражданите ще подават сигнали за търговци, които не спазват правилата за обявяване на цените в левове и евро.

Комисията за защита на потребителите ще бъде отговорна да следи дали търговците спазват правилата за точно обявяване на цените в левове и евро. Комисията и Министерството на икономиката и ще трябва да организират кампания “Честен търговец”, пише в концепцията на закон за въвеждане на еврото. Търговците, които коректно спазват правилата за обявяване на цените в две валути, ще получат стикер “Честен търговец”. А търговците, които умишлено нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат санкционирани съгласно действащото законодателство, като техните имена ще бъдат посочени в “черен списък”, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите. Наред с това гражданите ще бъдат поканени да дават сигнали за всеки търговец, който нарушава правилата.

Ще бъде забрането на банки, платежни институции и други доставчици на финансови услуги да повишават цените на услугите си при въвеждане на еврото без основателна причина, пише в концепцията. Това обаче едва ли има реално значение, защото банките постоянно вдигат таксите си и могат да го направят месец преди въвеждане на еврото.

Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за промяна на условията по договори, пише в концепцията на закон. Тоест всички договорени суми в лева, ще трябва да се плащат в евро по общите правилата за закръгляване.

Ако еврото бъде въведено от 1 януари 2024 г., при попълване на данъчните декларации за доходите и печалбите от 2023 г. ще се използват левове. Но самото плащане на дължимия данък ще бъде в евро по правилата за превалутиране.

В България трябва да се проведе референдум за еврото: Проф.Стив Ханке за "Епицентър"

Източник/ци: Закръгляват нагоре пенсиите в евро - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!