Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандално! Сметките за ток през зимата ще стигат 800 лв. заради закон на Кирил Петков

Ако законът, залегнал в Плана за възстановяване по отношение на потребителите на електроенергия, влезе в сила, това означава, че сметките ни за ток ще литнат до 800 лв. през зимата. За това предупреди пред  Lupa.bg  юристът Даниел Божилов, който на 19 октомври участва в протест на Българския съюз за директна демокрация (БСДД) срещу драстичното поскъпване на електричеството.

Той обясни, че Кирил Петков е обещал на ЕК, че ще изпрати битовите потребители на свободния пазар през януари 2023 г.

„Ще се получи грабеж на хората. В Плана за възстановяване е посочено, че потребителите до 200 киловата ще ползват ток на цена 20 ст. kWh. Само електрическите крушки, домашният компютър и хладилника ще изразходят тези 200 киловата. След това ще минем на промишлен ток на цена лев и петдесет. Именно за това през зимата сметките ни за ток ще стигат до 800 лв. Около 80 % от хората ще изпитват трудности да покриват задълженията си”, предупреди Божилов.

Той напомни, че в законодателството ни няма дефиниция на понятието енергийна бедност. Именно за това много социално слаби хора ще останат без помощи и ще студуват. 

„ Енергийната мафия е направила около 5 милиарда дефицити. Тях обаче ще покриват обикновените хора като минат на „свободния пазар”. Това ще става чрез посредници. Ако откажем техните услуги, тогава си оставаме при ЧЕЗ, ЕНЕРГО-ПРО и ЕVN. Само че на още по-висока цена”, обърна внимание юристът.

Божилов подчерта, че ЕК не ни принуждава да въведем този модел на ценообразуване на електроенергията. Сами сме й го предложили, така че може, докато е време да го променим.

Източник/ци: Скандално! Сметките за ток през зимата ще стигат 800 лв. заради закон на Кирил Петков

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!