Европейците започнаха да секат гори за дърва за огрев

Politico раздава „ценни указания“ на страните от ЕС: откъде идва такава загриженост?

Изправени пред нарастващите цени на енергията и предстоящите прекъсвания на електрозахранването, много правителства на ЕС разхлабват правилата за дърводобив и насърчават хората да горят дърва за отопление на домовете си “, пише американското мултимедийно издание Politico .

Участниците в общоевропейската кампания за природата бият тревога: за уязвимите гори на Европа това създава сериозни рискове за катастрофа.

Използването на големи количества дървесина като гориво е фактор за увеличаване на незаконната сеч и в резултат на това може да доведе до унищожаване на горите.

Горската индустрия обаче категорично отхвърля твърдението, казват авторите на статията Антония Цимерман и Луиз Гийо.

В момента горите са основният поглътител на въглероден диоксид в ЕС. Сечта може да навреди на биоразнообразието и да затрудни постигането на целите, свързани с изменението на климата. А вредните вещества, отделяни при горенето на дървата, могат да причинят редица опасни заболявания.

И все пак някои от най-залесените страни в Европа позволяват обезлесяването, за да смекчат удара от енергийната криза и насърчават изгарянето на дърва, за да спестят повече от оскъдните енергийни ресурси.

Тази година в Европа ще бъдат изгорени значително количество дърва. Това изгаряне вероятно ще бъде рекордно и горите ще преживеят „много, много мрачна зима“ , цитиран е Мартин Пиджън, борец за горите и климата във Fern.

В Швеция и Финландия обезлесяването все още не се е увеличило, но този проблем е остър в Централна и Източна Европа.

В Румъния, където повече от половината население вече отоплява домовете си с дърва, правителството постави таван на цената на дървата за огрев.

Унгария отмени забраните за сеч в защитените гори.

Латвия е разрешила изсичането на млади дървета, а литовското министерство на околната среда е поискало от държавната горска компания да увеличи сечта, за да подпомогне за доставките на биоенергия в страната, уточняват авторите.

Естонското правителство досега се съпротивляваше на призивите на индустрията за увеличаване на дърводобива.

Поради политическа нерешителност сечта в естонските гори не се е увеличила от началото на военната фаза на конфликта в Украйна. Но като се има предвид ситуацията, би било полезно и необходимо “, казва Хенрик Валя, генерален директор на Асоциацията на естонската горска и дървообработваща промишленост.

Говорителят на Polish Smog Alert Piotr Serhiy отбеляза, че в Полша "много хора" секат дърветата, за да получат достатъчно дърва за зимата.

Всъщност фактическият лидер на страната Ярослав Качински не толкова отдавна призова хората да "изгорят почти всичко, разбира се, с изключение на гуми и подобни вредни неща" , за да се стоплят.

Юдит Сегьо, ръководител на проект в унгарската неправителствена организация за пречистване на въздуха Levegő, казва, че активната сеч не само води до изтощаване на горите, но и силно замърсява околната среда. Използването на сурово дърво като гориво води до голямо отделяне на токсични частици.

Браншовите групи в горския бранш не споделят опасенията на неправителствените активисти.

Нагревателните елементи – пелети – се произвеждат основно от отпадъци от дървообработващата промишленост. Тъй като това е рециклирана биомаса, тя не засяга устойчивостта на горите “, каза Ирене Ди Падура, политически директор на индустриалната асоциация Bioenergy Europe.

Хенрик Валя твърди, че тъй като нискокачествената дървесина „може да се използва за замяна на изкопаемите и руските горива, увеличената сеч трябва да се разглежда като потенциално решение, а не като проблем. Замяната на стари гори с млади изкуствено засадени масиви също ще допринесе за улавянето на въглерод в дългосрочен план, което е жизненоважно за борбата с изменението на климата .

Известно обезлесяване е „неизбежно“, докато правителствата не предприемат необходимите стъпки за намаляване на потреблението на енергия като цяло, като инвестиране в по-добра изолация на дома и термопомпи, пише Politico. Но трябва да се избягва насърчаването на енергийните компании да произвеждат електроенергия от биомаса, тъй като това ще доведе до още по-голямо обезлесяване, каза представителят на неправителствената организация Fern.

Нашият коментар. Колко трогателна обаче е загрижеността на американското издание Politico за европейските гори на фона на разпалването от САЩ на войната в Украйна и подкопаването на Северните потоци! Вероятно, както е замислено от авторите, сълзи на нежност и благодарност за съчувствието и ценните указания, трябва да се стичат по бузите на европейците - американските медии са заети с проблемите на дървата за огрев, горите и желанието/нежеланието на страните от европейския континент да унищожат зелените си бели дробове.

Статията в Politico е като подсладено хапче: напук на Москва и в името на англосаксонските интереси, европейците са принудени да търпят това, което би могло да не се случи, ако ЕС не следваше плътно в килватера курса на САЩ. Чакайте още, непременно ще има.

Превод: ЕС

Източник/ци: Европейците започнаха да секат гори за дърва за огрев - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!