Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мълния! Путин обяви военно положение в новите региони на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се въвежда военно положение в четирите нови региона на РФ - Донецката и Луганската народни републики и Запорожка и Херсонска области, които на 30 септември бяха приети в състава на Руската федерация.

"Подписах указ за въвеждането на военно положение в четирите нови субекта на Руската федерация. Той ще бъде незабавно изпратен за утвърждаване в Съвета на федерацията, а за взетото решение ще бъде информирана Държавната дума", заяви Путин на заседание на Съвета по сигурността, който се проведе в режим на видеоконференция.

В четирите региона се създават поделения на териториалната отбрана.

Обявява се режим на повишена тревога (една степен под военното положение) в Централния и Южния федерални окръзи. Мерките се отнасят за южните райони на Краснодар, Белгород, Брянск, Воронеж, Курск и Ростов, които са близо до Украйна, и териториите на Крим и Севастопол.

Украинските власти се опитват да създадат в Русия нелегални банди, пращат диверсанти, заяви Путин.

"Както и техните идейни предшественици бандеровците - съучастниците на Хитлер, те се опитват да създадат у нас нелегални банди, пращат на наша територия диверсионните групи. Именно украинските спецслужби организираха взрива на Кримския мост", обяви президентът.

Путин добави, че Киев използва откровено терористични методи и диверсии срещу критични обекти в Донбаските републики, Херсонска и Запорожка области и осъществяват покушения срещу представители на местните власти.

Съгласно законодателството, президентът е длъжен незабавно да съобщи за въвеждането на въенно положение в Съвета на федерацията и Държавната дума, припомня ТАСС.

От Съвета на федерацията съобщиха, че указът ще бъде утвърден в максимално краки срокове.

На заседанието Путин заповяда да бъде създаден специален координационен съвет начело с премиера Михаил Мишустин за координиране на работата по повишена сигурност в страната и за осигуряване на потребностите на специалната военна операция.

В състава му влизат вицепремиерите, представители на силовите ведомства, социално-икономическия блок на кабинета, администрацията на президента, както и на Държавния съвет. Според президента, така ще се осигури тясното взаимодействие с всички региони на страната.

Губернаторите ще получат пълномощия по обезпечаването на сигурността в регионите, заяви още Владимир Путин.

Президентът поръча на премиера Мишустин редовно да му докладва за дейността на координационния съвет.

Публикуваният указ на Кремъл разпорежда "икономическа мобилизация" в осем региона, граничещи с Украйна, включително Крим. Документът въвежда ограничаване на движението към и от регионите.

Путин заяви, че предоставя допълнителни правомощия на ръководителите на всички над 80 региона на Русия, за да защитят критично важни съоръжения, да поддържат обществения ред и да увеличат производството в подкрепа на "специалната военна операция" на Москва.

Путин заяви, че разпоредените от него стъпки ще увеличат стабилността на руската икономика и промишленост и ще стимулират производството в подкрепа на военните усилия.

"Работим по решаването на много сложни, мащабни задачи, за да осигурим надеждно бъдеще за Русия, бъдещето на нашия народ", каза той.

Какво означава въвеждането на военно положение

Според руското законодателство военното положение се обявява с указ на президента, който подлежи на утвърждаване от Съвета на федерацията в срок до 48 часа.

Основание за въвеждането му са аргесия срещу Русия или непосредствена заплаха от такава:

- нахлуване на чуждестранни войски или нападение срещу руски войски, независимо от това къде се намират;

- бомбардировка от страна на чужди войски или друг вид употреба на оръжия срещу Русия;

- изпращане от страна на чужди държави на агресивни въоръжени групи в Русия;

- блокадада на руски пристанища или брегове от чужди войски;

- разрешение от страна на чужда държава територията ѝ да бъде изолзвана за атаки срещу Русия.

Според закона за непосредствената заплаха от агресия се считат действия на чужда държава в нарушение на международното право, които непосредствено показват подготовка за агресия. Като пример законът дава обявяването на война.

Въвеждането на военно положение предполага мобилизация и организиране на териториална отбрана, както и въвеждане на трудова повинност.

Допустими ограничения за населението

1. Ограничения в зоната на военното положение:

- специален режим на работа на критичната инфраструктура и опасните обекти;
- евакуация на важни обекти и хора;
- засилване на охраната на обществения ред, критичната инфраструктура и други важни обекти;
- ограничаване на свободата на придвижване и на избора на местожителство;
- комендантски час;
- военна цензура в сферата на коммуникациите;
- засилване на секретността в държавните и местни органи;
- ограничаване на продажбата на оръжие, опасни вещества, наркотици, лекарства и алкохол, временното им изземане от гражданите;
- забрана за митинги и стачки;
- забрана на обществени, международни или чужди организации, подкопаващи сигурността на страната;
- принудителен труд за нуждите на отбраната, за възстановяване на разрушени обекти и борба с пожари и епидемии;
- изземане на частно имущество с последваща компенсация;
- интерниране на неблагонадеждни граждани и граждани на странаи - агресори (прилага се само непосредствено в случай на агресия и с цел предотвратяване на евентуално разпалване на безредици и метежи).

2. Общи ограничения, които могат да бъдат въведени и извън зоните на военно положение:

- ограничаване на икономическата дейност, включително оборота на имущество;
- ограничаване на търсенето и разпространението на информация;
- изменение формата на собственост на организациите;
- изменение на режима на трудова дейност, включително въвеждане на трудова повинност за граждани (на възраст от 14 до 60-65 г), които не са призовани на служба по мобилизация.

Независимо от контекста ограниченията в търсенето и разпространяването на информация с използването на средства за комуникация могат да бъдат определени като информация с двойно предназначение (степента се определя от органите на военната цензура)Разпространението на подобна информация (и подобни на нея фалшиви новини) може да стане повод за обвинение в държавна измяна.

В периода на военно положение не се провеждат:

- избори за президент на РФ;
- избори за Държавната дума;
- избори за органи на местно самоуправление;
- референдуми.

Форма на управление

При въвеждането на военно положение пълномощията на всички изборни органи на властта се продължават автоматично със срока на военното положение. Въпросът с продължаването на президентските пълномощия е в компетентността на Съвета на Федерацията.

Основните пълномощия по обезпечаване на военното положение са съсредоточени в ръцете на президента. Правителството изпълнява основно технически функции, като по време на действието на военното положение президентът може да променя структурата на кабинета. Парламентът приема всички необходими закони и скъсва всички договори с държавите - агресори.

Съдебната система и прокуратурата при военно положение действат в предишния си вид, създаването на извънредни съдилища е забранено.

Ако военното положение е въведено на части от територията на Русия, там може да бъде установено военно управление, отговорно за прилагане на въведените ограничения.

Източник/ци: Мълния! Путин обяви военно положение в новите региони на Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!