Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът към 48-о НС: Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите


Снимка: БТА

"Само на километри от нас, в Украйна бушува война. Хората, които народът избира да управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който се разгаря. Българските граждани и Историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната.

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Правели са го, за съжаление, в миналото, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание.

Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена". Това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев при откриването на 48-ото Народно събрание. 

Държавният глава изрази надежда новото Народно събрание да изведе страната от спиралата на политическа нестабилност. 

"Нужен е кураж и разум, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, които следва да бъдат решени от този парламент, независимо колко време ще съществува", допълни Румен Радев. 

„Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват измамени, ако то бъде удавено в скандали”, подчерта държавният глава. Радев изрази надежда правителство да бъде съставено бързо, за да приеме държавния бюджет, но увери, че ако това не се случи, служебният кабинет има готовност да се справи с тази задача.

Според него хората очакват решения в борбата с бедността и ниските доходи. Социалната криза влече и ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни, подчерта президентът.

Той подчерта, че до края на годината трябва да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., и обяви, че служебният кабинет е готов да представи проект на такъв. От депутатите поиска да се отнесат към проектобюджета му професионално, а не "предизборно". Радев заяви, че правителството е разработило и законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и настойчиво заяви, че очаква те да бъдат разгледани и приети "в спешен порядък". Кабинетът ще представи пред парламента и предложенията си за модернизацията на армията, включително за закупуване на допълнителни изтребители.

В тази връзка, Радев изтъкна: "Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а също така няма и пълноценна социална политика." Това беше очевидно насочено към ПП и БСП, които критикуваха намеренията на служебния кабинет да купи нови бойни самолети, вместо да насочи бюджетните средства към социални разходи.

Като законодателни приоритети президентът добави борбата с корупцията, проблемът с "фактическата недосегаемост на главния прокурор", справянето със злоупотребата с власт и грубото погазване на правилата в ежедневието, например по пътищата от пияни и дрогирани шофьори.

Накрая Радев напомни за войната в Украйна и посочи, че основната задача на политиците трябва да бъде да пази настрана България от "пожара на войната". "Българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната. Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес", заяви президентът. Наскоро той пряко обвини ДБ именно във войнолюбие, в същия дух е правил коментари и спрямо ПП.

Източници: БНТ, Нова телевизия, бТВ

Източник/ци: Президентът към 48-о НС: Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!