Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българи дават 50 хил. евро за имот до морето

Сделките с имоти във Варна нарастват, като брокерите очакват покачване на цените.

Обикновено са на 30-35 години, живеят в чужбина или в градове далеч от вълните

Пенсионери от чужбина имат по-голям бюджет за ваканционен дом

Често взимат кредити

Българските купувачи на ваканционни имоти най-често са на възраст 30-35 години. Те обикновено живеят в чужбина или в градове далеч от морското крайбрежие, казаха брокери на имоти. Предпочитанията им са към по-нискобюджетни имоти, на цена около 50 хил. евро.

Профилът на чуждестранните купувачи е доста по-различен от този на българските, защото мнозинството е предимно немскоговорящо, в пенсионна възраст (над 60 години). Интересът на тези купувачи е насочен предимно към имоти в близост до морето, на цена между 60 хил. и 80 хил. евро.

Сделките с ваканционни имоти край морето, и по-специално в района на Варна и Балчик, продължават да нарастват. Пазарът е изключително активен като купувачите на ваканционни имоти използват предимно собствени средства, а делът на сделките с банкови кредити е по-малък. Въпреки това нарастват и сделките, при които купувачите осигуряват част от парите с ипотечен кредит. Размерът на заемите за покупка на ваканционни имоти за година е нараснал с около 18%, показват данни на една от големите банки в страната. Причината за това е поскъпването на имотите, както и желанието на купувачите да имат по-голям и удобен имот.

Във Варна руските граждани отсъстват като купувачи, а като продавачи много трудно осъществяват продажби заради наложените им санкции. От друга страна, украинските граждани са повлияли на размера на наемите и те са се увеличили. В същото време интересът на украинците към ваканционните имоти в България расте. Очакванията на брокерите за пазара на имоти във Варна и региона са за продължаващ ръст на цените и на броя на сделките. Но трудно може да се правят точни прогнози как ще се развива жилищният пазар в региона, като ключови фактори за това са ходът на войната в Украйна и влизането на България в еврозоната.

Актуалната тенденция на пазара на ваканционни имоти е към повишаване на качеството на новото строителство, а повишението на цените е значително като за някои имоти стига и до 50% в рамките на година. В някои райони във Варна има активни строителни дейности на нови сгради. Това са кв. Владиславово, кв. Галата и курортният комплекс Св. Св. Константин и Елена. Предстои да се появят нови високи сгради в централната част на Варна.

София е №1 в региона

Офисите осигуряват доходност от 7,8%

Има малки промени

Инвестициите в офиси в столицата ни осигуряват доходност от 7,75%, при 6,75% в Букурещ, 5,25% в Будапеща и само 4% в Прага.

София остава столицата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която предлага най-висока доходност от бизнес имоти в региона, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Инвестициите в офиси в столицата осигуряват годишна доходност от 7,75%, при 6,75% в Букурещ, 5,25% в Будапеща и само 4% в Прага.

Индустриалните имоти в София носят доходност от 8,50%, спрямо 7,50% в Букурещ и 5,75% в Братислава и Будапеща. Търговските центрове в София имат доходност от 7,75%, при 6,75% в Букурещ и 6,50% в Будапеща. Консултантската компания регистрира леки движения в доходността на първокласните имоти за повечето пазари в региона.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа е нараснал с 6% за година въпреки предизвиканите от пандемията смущения на пазара, показват данни на консултантската компания. Строителството, експлоатацията, финансирането, развитието и придобиването на недвижими имоти през 2022 г., а и след това, ще продължат да се влияят от цените на горивата, енергията и строителните материали, посочват консултантите. Всичко това ще има пряко отражение върху продажните цени и наемите.

Източник/ци: Българи дават 50 хил. евро за имот до морето - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!