Следвайте "Буднаера" в Телеграм

УМИСЪЛ: ГЕРБ планирали кражбата САМО на 40 милиона от АМ „Тракия” (РАЗКРИТИЯ)


Бойко обичаше да се снима по строежите, от които пълнеше чекмеджето

Започвам да си мисля, че още при самото възлагане на изграждането на лот 3 на магистрала „Тракия“ е било замислено в него да се полага по-тънък слой асфалт от нормите.

Това заяви днес пред БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Както е известно, проверка установи, че там настилката е с между 2 и 3 см по-тънка от минималното изискване, което в пари бе изчислено на над 40 милиона лева щета. Подобни проблеми, но в по-малка степен има и на лот 2 на магистралата. И двата лота са строени по време на управлението на ГЕРБ.

„Участъкът Нова Загора – Ямбол е по-сложен като релеф, но въпреки това неговата цена е по-ниска, отколкото за участъка Стара Загора – Нова Загора“, обясни Шишков. Той подчерта, че в момента именно настилката на по-евтината част от магистрала е в по-тежко състояние.

Шишков обясни, че не може само фирмите да се държат отговорни за лошото качество на ремонтите, като често проблемът е във възложителите – държавата и общините. „Фирмите са заложници на държавата и общините“, обобщи той.

Министърът изрази и притеснение, че заради проблемите с качеството на ремонтите в центъра на София може да се наложи общината да връща пари, тъй като основната част от тях се финансират по програма „Региони в растеж“.

В отговор на въпрос Иван Шишков каза, че до десетина дни ще е готов анализът на ремонтите, за които строителните фирми си искат парите, а държавата вече няколко месеца не им ги дава.

След това парламентът ще трябва да намери нужните средства за разплащане. За него е било грешка, че 50% от сумите вече са били платени на всички фирми. „Не знам юридически дали при това положение няма да трябва да се издължат и целите суми на всички“, поясни притесненията си министърът.

В отговор на въпрос Иван Шишков обяви, че в момента вече се сключват договорите за зимното поддържане на пътищата, което е гарантирано.

Той допълни още, че МРРБ има намерение да обяви конкурси за текущи и основни ремонти на пътищата за следващите три години. До момента не е имало такова разделение на поръчките, поясни Шишков.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Източник/ци: УМИСЪЛ: ГЕРБ планирали кражбата на 40 милиона от АМ „Тракия” (РАЗКРИТИЯ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!