Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нашествието в Европа – Нова вълна! Най-мощният удар ще бъде нанесен от "Конвоя на светлината"

Способността на Европа да приема бежанци достигна своя предел

Броят на незаконно влизащите в страните от ЕС от януари до септември 2022 г. се е увеличил със 70% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи германският вестник Welt на 13 октомври, позовавайки се на доклад на Frontex , агенцията за граничен контрол на Европейския съюз.

Съгласно данните на Агенцията, броят на нелегалните мигранти, влезли в ЕС през първите три тримесечия на тази година, е най-големият след катастрофалното за Европа нашествие на огромни тълпи от хора от Африка и азиатския Изток през 2015-2016 г.

Тези данни на Frontex обаче не включват бежанците от Украйна. Както посочва ООН, повече от 10,3 милиона граждани на страната са я напуснали от края на февруари, от които поне 6,3 милиона остават в Европа.

Особено тежка ситуация се развива в страните на "фронтовата" линия на Европейския съюз - Италия и Гърция, където тълпи от непознати непрекъснато слизат на морския бряг. Както съобщава италианския вестник Giornale, от началото на годината на Апенините са пристигнали над 71 000 неканени гости, или 31,25% от общия брой на мигрантите, влезли в Европа през този период. „Нашата страна е една от онези, които са под най-голям натиск от миграционните потоци“, отбелязва Джорнале . В Италия възможностите за настаняване на мигранти достигнаха предела си.

След шумни скандали в Милано, където по време на новогодишните празници младежки банди мигранти изнасилиха момичета точно на централния площад на града, властите под натиска на общественото мнение обещаха да вземат строги мерки, но насилието продължава.

Когато в Пиаченца нелегален емигрант от Гвинея изнасили „гостуваща“ украинка на улицата посред бял ден, Джорджа Мелони, лидер на партията „Италиански братя“, която спечели парламентарната партия, публикува това видео на уебсайта си и каза: „Ще дам най-доброто от себе си, за да възстановим сигурността в нашите градове.“ Тази нейна решителност стана една от причините за победата й на изборите.

Напрегната е обстановката и по границите на Гърция, където от турска страна се е натрупал керван от 100 хиляди мигранти , който турците нарекоха „Конвоят на светлината“. Съобщава се, че скоро ще започне щурмът на гръцката граница.

След като преминат границата, ордата от мигранти ще се придвижи на север през Балканите, за да стигне до Германия, Франция, Швеция, Холандия, Великобритания. Министърът за защита на гражданите на Гърция Такис Теодорикакос, който отговаря за полицията, се опасява, че Турция може и да въоръжи мигрантите, преди да преминат границата.

Пожар през 2020 г. на остров Лесбос в най-големия бежански лагер Мория принуди гърците да засилят граничната си охрана. През лятото на 2021 г. Гърция издигна 40-километрова стена на границата с Турция, но това не помага много: повечето от мигрантите сега пристигат от морето.

Само през септември агенция Frontex е регистрирала около 33 380 случая на незаконно преминаване на границата, повече от половината от инцидентите са по Балканския маршрут. Повечето нелегални имигранти са от Сирия, Афганистан и Турция.

Значително увеличен е и броят на незаконните влизания в Обединеното кралство от ЕС през Ламанша. От януари до септември Frontex регистрира над 52 700 такива случая, което е с 68% повече от същия период на миналата година.

На 11 октомври министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман заяви, че капацитетът на Германия за настаняване на бежанци е на предела, места за настаняване на новопристигнали в Германия ще има само до ноември, най-много до декември. Нуждаем се от подкрепа“, каза баварският политик.

Както отбеляза германският вътрешен министър Нанси Фезер, Берлин инициира набор от мерки, насочени към засилване на контрола по границата с Австрия. Тя също призова сръбското правителство да премахне безвизовия режим със страните извън ЕС. В много големи германски градове се разви критична ситуация. В Лайпциг бяха издигнати палаткови градове; в Дрезден властите използваха изложбена зала, за да осигурят подслон за новопристигналите.

България обяви „частично извънредно положение“ заради засиления поток от бежанци/имигранти на границата с Турция в района на Хасково. Българите издигнаха 200 км дълга ограда от бодлива тел по границата с Турция.

„Като се има предвид, че от началото на 2022 г. броят на разкритите нелегални преминавания на границата на ЕС се е увеличил драстично (с 82% спрямо същия период на 2021 г.), Брюксел носи значителна част от отговорността за нахлуването на мигранти на нашия континент . Въпросът ми е дали Европейската комисия признава суверенното право на държавите-членки на ЕС да защитават границите си?

Това написа френският евродепутат Жан - Пол Гаро в обръщение към Европейската комисия през август. Вече е октомври, Брюксел дори няма какво да каже, а мигрантите продължават активно да щурмуват границите на Стария свят

Може да се очаква, че най-мощният удар на Европа в близко бъдеще ще бъде нанесен от "Конвоя на светлината", който ще премине през гръцката граница от Турция.

Превод: ЕС

Източник/ци: Нашествието в Европа. Нова вълна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!