Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Излезе нова порция журналисти-ченгета (СПИСЪК)

Нова порция агенти на Държавна сигурност разкри Комисията по досиетата, като проверката обхваща собствениците, управителите, директорите, главните редактори, а също и техните заместници, политическите коментатори, водещите на рубрики и предавания в печатни издания и електронни медии, предаде „Уикенд”.

Данните за тях са подадени от 260 фирми, а други 96 не са предоставили исканата информация за персонала. Анализирани са 662 лица, като 246 не подлежат на проверка, а за 29 души засега няма достатъчно данни и проверката продължава.

Прави впечатление, че известни издания в страната са в ръцете на агенти и съдържатели на явочни квартири на ДС. Сред този вид издателите на медии е Лина Главинова. Тя е собственик на „Черноморие – БГ”.

Вербувана е в управлението на ДС в Бургас през 1983 г. Подвизавала се е като агент Вяра. Още един бургаски издател е писал доноси за Шесто управление. Бранимир Петров, който е собственик на „БургасНюз” се оказва агент Юлиан.

Той е регистриран в комунистическите служби през 1989 г. Свързан с бившата Държавна сигурност е и Антони Гогов, собственик на сливенския сайт „Сливен нет”. Давал е сведения на Шесто управление в Пловдив и в Хасково като агент Петко.

Станимир Стоянов, който е собственик на „Национална бизнес поща”, издавана в Стара Загора, е станал агент Младенов на Трето управление на ДС през 1978 г. Съхранена е написана от него декларация за сътрудничество – обещание, както и други документи, но личното му дело е унищожено.

Покрай редколегията на списание „Кино” отново излизат имената на Станислав Семерджиев и на Александър Грозев.

Ректорът на НАТФИЗ е посочен като сътрудник още през 2012 г. Тогава стана известно, че през 1986 г. Семерджиев е вербуван за агент на Шесто управление.

Използвал е псевдонимите Тодор и Янко, а личното и работното му дело са унищожени. Затова пък е несменяем ректор на НАТФИЗ, с 4 мандата още от 2003 г.! Нищо, че навремето е бил борец на тихия фронт срещу идеологическата диверсия. 

Така и уважавания кинокритик Александър Грозев се е борил за идеологическа чистота от  1984 до 1990 г., скрит зад псевдонима Пеев. Да припомним, че от дълги години той е преподавател по кинознание в НАТФИЗ и ЮЗУ в Благоевград.

Сред собствениците на по-големи издания, свързани с ДС, се откроява Владимир Жеглов. От 2003 г. той е собственик и управител на известния сайт „Дир.бг”. Досега той е излизал два пъти в списъците на Комисията по досиетата – веднъж като шеф в някогашната банка „Биохим” и после като длъжник към „Агробизнесбанк”.

Жеглов е бил секретен сътрудник Тенто на Първо главно управление – външното разузнаване, като е вербуван в края на 80-те години. По времето на Жан Виденов пък беше икономически съветник на премиера.

Красимир Друмев, с когото са свързани голяма група светски списания, е бил секретен сътрудник и агент на Първо и на Шесто управление, като е вербуван през 1970 г. Написал е шест тома доноси за ДС, като се е възползвал от псевдонимите Огнян и Дунаев.

Сега излиза в поредния списък покрай поста си на главен редактор на списание „Нешънъл Джиографик” и на неговото онлайн издание. За първи път е обявен от Комисията като кадър на ДС като главен редактор на списание „Паралели”.

Свързан с външното разузнаване се оказва и Любомир Коралов, сина на писателя Емил Коралов. Той е ползван като доверено лице през 1967 г., вербуван е обаче 10 години по-късно вече за агент и секретен сътрудник на

Първо главно управление с псевдоними Драгой и Антей. Затова пък от 1993 г. е собственик на „Български фермер”, като е ръководел и вестник „Хоби фермер”. Комисията съобщава още, че разполага с данни в наличните документи за принадлежност на Любомир Коралов към службите и след 1989 г.

Агент Асен на Шесто управление се оказва Александър Гребенаров, главен редактор на електронното издание „Българите на Балканите и по света”. Той е историк и до преди две години е бил шеф на Македонския научен институт, но и сега продължава да е в неговия управителен съвет.

Освен това е преподавател в Нов български университет и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Проф. д-р Димитър Веселинов от СУ „Св. Климент Охридски” също присъства в списъка. Той е главен редактор на списание „Чуждоезиково обучение“ на издателство „Аз-буки” към Министерство на просветата. Професорът е давал сведения на Шесто управление като агент Иван.

Изкуствоведът Чавдар Попов е посочен като агент Максим на Пето управление – военното контраразузнаване от 1976 до 1988 г. От 2021 г. той е член на редакционен съвет на списание „Култура“ – Фондация „Комунитас”. Връзките му с ДС е разкрита от Комисията още през 2011 г.

В най-новия списък, обявен от Комисията по досиетата, присъстват и други имена, но те са се подвизавали преди години в различни издания.

Отворените досиета на собственици и шефове на издания дават отговор на много въпроси...

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Източник/ци: Излезе нова порция журналисти-ченгета (СПИСЪК) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!