Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НСО поръча бронирани лимузини за 3,6 милиона без ДДС за президента и премиера

Булфото

Нова бронирана лимузина за 1 милион и 200 хиляди лева е поръчана за президента Румен Радев . Още от догодина държавният глава ще се вози в лъскавото возило, става ясно от обществена поръчка, депозирана от НСО, което е под негово пряко подчинение, предаде Ретро.

На 16 септември в официалния регистър за обществени поръчки е публикувана обява за доставка на бронирани леки автомобили от висок клас, като поръчител по нея е Националната служба за охрана. От детайлите става ясно, че възложителят е заявил получаване на три броя бронирани возила, без марката им да е уточнена, за целите на осъществяваната от НСО охранителна дейност съгласно ЗНСО. В момента Радев ползва мерцедес и вероятно ще бъде избран нов модел от марката. Общата стойност на поръчката е 3 милиона лева без ДДС, която с данъка набъбва до 3 милиона и 600 хиляди лева. Поръчката ще бъде затворена за заявления на 14 октомври, а след това от НСО ще трябва да прегледат офертите на кандидатите и да изберат най-добрата. „Ретро“ научи, че „журито“ на Радев ще оценява автомобилите по точкова система.

Първият фактор е цената, след това е степента на защита, на трето място – гаранционният срок, а накрая са техническите характеристики. Едно от основните изисквания е ВИП колите да имат най-високата 8-а степен на бронировка, която на практика е неразрушима. Дължината им трябва да е поне 5 метра, максималната скорост да е над 180 км/ч, а возилата трябва да ускоряват от 0 до 100 км/ч за по-малко от осем секунди. На цвят трябва да са черни. Автомобилите ще трябва да имат системи за защита – предни и странични въздушни възглавници, ще се заключват автоматично веднага след потегляне, ще имат огледала против заслепяване, а воланът ще може да се управлява само с гласови команди. В купетата ще има царски лукс. Задното стъкло ще се отоплява, предвидена е мултимедийна система с цветен дисплей и стандартна за модела аудиоуредба, както и специална светлина за четене. Ще има опция за включването на телевизор и видеоплеър, разговорна уредба, телефон, климатизирани седалки с вентилация и отопление и още куп екстри.

Автомобилите, които получат най-висока оценка, ще бъдат закупени. Срокът на доставка е до 10 месеца след сключването на договора с доставчика, а НСО първоначално ще плати едва 30% от сумата. Останалите 70% ще бъдат изплатени чак след като колите бъдат доставени.

В два от трите броя бронирани лимузини ще се возят президентът и бъдещият премиер, а третата ще бъде ползвана за различни високопоставени държавни служители или за ескорт на официални гости и политици от световен ранг, които идват на посещения у нас.

Досега Радев също се возеше в брониран автомобил на марката „Мерцедес“. Той отново бе закупен от държавната хазна през 2016 г., като тогава българите отново платиха за комфорта на държавния глава 1 милион и 200 хиляди. 

В същия клас автомобили се возят лидерите на най-развитите държави в света – САЩ, Франция, Германия, Великобритания, където народът обаче не е потънал в мизерия и всеки втори не е в безизходица как да си плаща сметките.

Източник/ци: Petel.bg - новини - НСО поръча бронирани лимузини за 3,6 милиона без ДДС за президента и премиера

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!