Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на "Газпром": Спираме доставките, ако Европа направи това

Подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, заяви Алексей Милер

Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките. Това заяви в неделя шефът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер.

В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение все още не е взето.

"Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките", каза Милер.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков също заяви, че за въвеждането на таван на цените на руските енергийни ресурси ще се наложи да плаща населението на страната, чието ръководство предприеме тази стъпка.

"Сега вече много страни се сблъскват с последствията от необмислените си решения. И присъединявайки се към лагера на привържениците на този таван на цените, това ще бъде още една цена, която гражданите на тези страни ще трябва да платят", каза той.

Милер коментира и идеята на Владимир Путин Турция да стане енергиен център за доставки на руски газ в Европа. По думите му, потенциалът за разширяване на газопровода "Турски поток" е значителен.

„Става въпрос за всички онези спадащи обеми, които загубихме заради актовете на международен тероризъм по „Северни потоци“, така че това могат да бъдат значителни обеми“, каза той.

„Няма невъзможни неща. Искам да ви напомня, че имаме опит в подготовката за реализацията на проекта „Южен поток“ – той първоначално беше планиран за капацитет от 63 милиарда кубически метра газ. Следователно, ако говорим дори за техническата документация за разработването на трасето, всичко това вече беше направено своевременно“, припомни Милер.

Източник/ци: Шефът на "Газпром": Спираме доставките, ако Европа направи това

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!