Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хампарцумян: Ако купувате имот с ипотечен кредит, отложете

По-високите лихви няма да ударят тези, които не са взели заем на ръба на възможностите си

Търговските банки у нас, макар и плавно, започнаха да увеличават лихвите по кредитите. Засега само за юридически лица, но според анализатори, до края на годината и за хората, които имат заеми. Какво да правят тези, които имат кредити или възнамеряват да изтеглят сериозен заем?

Семейството на Дорина Динова от Русе преди няколко години теглило ипотечен кредит. За да го изплащат децата ѝ работят по 12 часа. Налага се и да пестят. Дорина e икономист и разбира необходимостта от увеличаване на лихвите, но според нея това трябва да е разумно.

"Знаех, че това ще се случи. Живееш с мисълта и идеята, че няма да бъде толкова много, че ще можеш да ги покриваш. Дано да са разумни и дано наистина да се съобразяват с възможностите на кредитоискателите, на получателите, защото в противен случай в един момент нещата не са хубави", каза Дорина Динова пред БНТ.

От октомври БНБ увеличи основния лихвен процент с 0,5 пункта. Според експерти това няма да е последното увеличение. В момента две банки са предприели корекции в лихвите, засега само за юридически лица. Едната - с 0,11 пункта в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е увеличила лихвите по всички кредити, включително и новоотпуснатите.

"Основната причина лихвите по кредитите да се повишават е политиката на Европейската централна банка, свързани с повишаване на основната лихва", каза Десислава Николова, финансов анализатор.

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е около 10%. Европейската централна банка е твърдо решена да предприеме колкото е нужно корекции в основната лихва, което означава последващи увеличения.

И според банкера Левон Хампарцумян лихвите по кредитите у нас ще продължат да се вдигат, но не рязко. Въпросът е дали ще е поносимо за хората.

"Ако някой не е взел кредит на ръба на възможностите си ще, е поносимо. Разбира се, всеки си прави сметката по начина, по който обслужването на един кредит да не му тежи прекалено много. Така че, ако някой е уверен в бъдещите си доходи и има тенденция те да растат, той може да си направи сметката и да не бъде притеснен от това, че лихвата би тръгнала нагоре."

Хампарцумян призова семействата, които с ипотечен кредит искат да закупят жилище, да го отложат или да изчакат. Ако е много неотложно обаче, да действат.

"Разбира се, трябва да си пресметнат нещата. Може би няма да е в най-престижния квартал, може би няма да е толкова голямо колкото бих искали, а само това, което могат да си позволят днес", каза Левон Хампарцумян.

Банкерът очаква вдигането на лихвите както и страха от война и рецесия да охладят имотния пазар.

Източник/ци: Хампарцумян: Ако купувате имот с ипотечен кредит, отложете - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!