Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво стана във Франция? „Навсякъде има километрични опашки“

Да чакаш половин нощ на бензиностанция и да останеш с празни ръце - стотици хиляди французи се сблъскаха с това през последните дни. На булевард „Периферик“, или просто "Периф" - околовръстното на Париж, се извиват километрични опашки много преди зазоряване. На втората седмична стачка на работниците в рафинериите в „Тотал“ и „Ексон“ няма достатъчно бензин за всички.

„Три до четири часа на опашка за бензин“

Според ресорното министерство най-малко една трета от бензиностанциите изпитват остри проблеми с доставките на гориво. Всъщност ситуацията е още по-лоша: дори в големите градове е трудно да се зарежда гориво. Медиите публикуват карти, показващи къде другаде има бензин и дизел - това напомня на репортажи от фронта. Дефицитът е по цялата страна.

"Днес станах в четири сутринта и прекарах три часа на опашка, за да заредя. Не разбирам защо няма да сме с предимство, защото това ни е работата, ситуацията е критична за нас", казва възмутен шофьорът на парижко такси.

Цените скочиха до небето. Според официалната информация средно на седмица дизелът е поскъпнал с 10,8 евроцента за литър (до 1,80 евро), бензинът - със седем (до 1,60).

На много частни бензиностанции, например в Париж, вече е около три евро. "А на нас какво ни остава? Трябва да работя", оплаква се таксиджията.

Стига се до бой

Атмосферата по бензиностанциите се нажежава, в социалните мрежи има много клипове със схватки между ядосани шофьори. Някои се опитват не само да напълнят резервоара, но и туби. На останалите не им харесва.

Училищните автобуси са отменени в регионите: родителите трябва да се обединяват и да докарват децата си на училище. Някъде се въвеждат ограничения: например до 30 литра за леки автомобили и 120 за камиони.

В Бетюн, в северозападната част на страната, властите на департамент Па дьо Кале отмениха финалния кръг от френския рали шампионат.

Не се разминава без инциденти. И така, в понеделник в град „Вилие сюр Бел“ в столичния район група млади хора буквално превзеха бензиностанцията, пропускайки само местни жители. На всички останали беше предложено да купуват бензин от туби на тяхна цена. Автомобилите на онези, които се опитаха да се възмущават, бяха замеряни с камъни. Край на "бизнеса" сложиха едва пристигналите полицаи.

В други два квартала във вторник вечерта са задържани петима души, които в близост до бензиностанции са продавали иззад тезгяха бензин по 3,50 евро за литър.

А миналия уикенд в департамента Лот-е-Гарон двама души точеха гориво от багер. В колата им жандармеристите открили 36 двадесетлитрови туби. В близката ферма престъпниците разбили металните врати на хангара, за да източат горивото от тракторите.

Причини за стачката

Стачкуващите работници в петролните рафинерии искат по-високи заплати. И те могат да бъдат разбрани: газът, електричеството, стоките и продуктите от първа необходимост рязко поскъпнаха през последните месеци. Например, цената на френска багета рискува да нарасне с 40% само за няколко седмици. Отне двадесет години за предишните 40%.

Покупателната способност на населението пада. Това изглежда особено несправедливо към служителите на „Тотал“, тъй като тяхната компания прави неочаквани печалби на фона на енергийната криза: през 2021 г. нетната печалба на френския гигант надхвърли 16 милиарда долара. Според експертите тази година резултатът дори е по-добър.

Профсъюзните лидери посочват, че заплатата на президента и главен изпълнителен директор на „Тотал“ Патрик Пуян се е увеличила с 52% през 2021 г. до 5,9 милиона евро. Стачкуващите смятат, че ръководството трябва да споделя. Основното условие: увеличение от десет процента преди края на годината.

До момента не е постигнато споразумение. Ръководството не е против отстъпките, но не и такива.

Правителството е готово да се намеси, но се страхува от протести

Преди седмица правителственият говорител Оливие Веран, без да иска да предизвиква шум, заяви, че няма недостиг на гориво, въпреки че всички виждат обратното.

Сега властите признаха проблема и призовават стачкуващите към компромис. "Тъй като има предложения от ръководството, трябва да ги обмислите. В противен случай това вече не е стачка, за да се постигне резултат - блокиране на страната, което е недопустимо", каза френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер.

„Ако Общата конфедерация на труда откаже да участва в дискусията, няма да имаме друг избор, освен да прибегнем до необходимите мерки, за да отблокираме хранилищата за гориво и да накараме рафинериите да заработят, просто защото нашите сънародници не могат да станат заложници на конфликт между профсъюз и частно предприятие“, закани се той.

Междувременно все още не е напълно ясно за какви "необходими мерки" става дума. Формално рафинериите не са блокирани - просто не транспортират гориво. Ако изпратят полиция и жандармеристи там, няма да има кого да разпръскват.

Могат ли служителите да бъдат принудени да се върнат на работа? На теория да, ако стачката застрашава сигурността на страната, функционирането на такива ключови служби като например полицията или пожарникарите. Това обаче все още трябва да се докаже. Освен това синдикатите имат свои методи: например работниците масово ще излизат в болнични. Страните са категорични и никой няма да отстъпи.

И накрая, за властите възможността за използване на сила в условията на социално напрежение и нарастващото недоволство на гражданите заплашва със сериозни политически рискове. По бензиностанциите и в социалните мрежи хората като цяло са съпричастни към протеста на работниците от „Тотал“, а много от тях се сърдят на властта. Това може да се прояви ясно още следващата неделя, за която е предвидена голяма акция на лявата опозиция - шествие срещу скъпия живот.

Превод: В. Сергеев

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Източник/ци: Какво стана във Франция? „Навсякъде има километрични опашки“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!