Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вече нямам думи! Руски газ на американски цени! Кажете ми, европейците не са ли...

Йордан Халачев

Bloomberg: Износът на LNG за Европа се превърна в златна мина за Русия. Руският износ на LNG расте бързо, а Европа го купува, сякаш нищо не се е случило, съобщава Bloomberg. Западните страни наложиха санкции срещу руския петрол, но газът не беше засегнат. И сега продължават да го плащат на пазарни цени.

Меркел: Навремето беше естествено да предпочетем руския газ, защото е по-евтин от втечнения

Меркел, която е в Лисабон, за да председателства журито за хуманитарните награди "Гулбенкян", заяви, че навремето е било много рационално и естествено да се предпочете руският газ, защото е бил значително по-евтин от втечнения газ от Съединените щати, Саудитска Арабия или Катар./ epicenter.bg/

Ако погледнете на югоизток от Атинския акропол, силуетът на танкера "Псков" едва се вижда на фона на лазурните води на Егейско море. Но в тъмносиния му корпус, дълъг почти 300 метра, се крие съкровище: пратка втечнен природен газ.

В Европа цари дефицит на LNG. В пристанищата му акостират десетки газовози от псковския формат от приятелски страни. Техният товар ще донесе светлина и топлина в домовете на европейците тази зима, но вече на американска, пазарна цена!

Но "Псков" не пристигна в Гърция от страна, съюзник на Запада като Катар. Не, по ирония на съдбата корабът идва от самата Русия. И то не от някакво незабележимо пристанище.

Това е първата партида от новия терминал, откъдето идва същият газ, който беше доставен за Германия преди няколко седмици, но вече на съвършено различни цени. Кажете ми, европейците не са ли идиоти? Руски газ на американски цени. Вече нямам думи.

Новото съоръжение се намира до печално известната помпена станция Портовая на вече несъществуващия газопровод Северен поток 1.

Русия е по-известна с огромния си износ на газ по тръбопроводи. Тя е на четвърто място в света по износ на LNG, след Катар, Австралия и Съединените щати, но пред Малайзия и Нигерия.

Преди седмица Европа купуваше евтин руски тръбен газ по дългосрочни договори, сега купува същия газ, но втечнен на четири пъти по-високи борсови,

"пазарни" цени!

Хвала на такива велики европейски политици и държавници!

Йордан Халачев
"Кремъл спечели геополитическа победа, като запази глобалните приходи от газ непроменени“, каза Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!