Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Икономист": Докато Европа изпада в рецесия, Русия се измъква от нея

Автор: The Economist

Тези дни хората в Русия нямат с какво да се похвалят - затова правят каквото могат. Тролове в социалните мрежи публикуват видеоклипове, предназначени за европейската аудитория, които показват газови печки, оставени на пълна мощност дни наред. Това, което тази зима може да струва стотици евро в Берлин или Париж, струва няколко рубли в Москва. Подигравките може да са детински, но те подсказват по-дълбока истина: че икономическата война между Русия и Запада е в деликатен момент.

Докато Европа е на ръба на дълбока рецесия, икономическото положение в Русия се подобрява.

Западните санкции, въведени в отговор на нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари, накърниха дългосрочните икономически перспективи на Русия. Прогнозите сочат, че блокирането на достъпа на деветата по големина икономика в света до чуждестранни технологии и експертни познания е намалило потенциала ѝ за растеж до половината. Добивът на нефт и газ, които са жизненоважни за руската икономика, е с около 3 % по-нисък, отколкото преди инвазията, и може да намалее още повече, след като европейското ембарго влезе в сила в края на годината. През първите шест месеца на войната от страната са избягали между 250 000 и 500 000 руснаци, смята Лиам Пийч от консултантската компания Capital Economics. Голяма част от тях са били високообразовани и добре платени.

Неотдавнашното решение на г-н Путин да започне частична мобилизация нанесе допълнителен икономически удар. То провокира мини-банкиране, тъй като хората отново се притесниха за бъдещето на страната. По наши оценки през септември руснаците изтеглиха депозити в рубли на стойност 14 млрд. долара, което е с около една трета повече, отколкото през февруари. Вероятно още около 300 000 руснаци са избягали. По-нататъшното намаляване на работната сила задълбочава недостига на работници, което утежнява проблема с инфлацията в Русия. Общата инфлация рязко спадна спрямо пика си, но ценовият натиск в трудоемкия сектор на услугите се засилва.

Въпреки тези трудности рецесията вероятно вече е приключила.

Много хора се съмняват в официалните данни за брутния вътрешен продукт, но е възможно да се получи представа за активността от редица източници. Банката Goldman Sachs изготвя "индикатор за текущата активност", който показва как се развиват икономиките през отделните месеци.

Данните показват, че активността в Русия е доста по-жива, отколкото в големите европейски държави (вж. графиката).

Показателят за разходите, изготвян от друга банка - Сбербанк, се разколеба след декрета за мобилизация, но след това отново се повиши. Производството в автомобилната промишленост, което преди няколко месеца практически беше спаднало до нула, също се възстанови, което предполага, че производителите са успели да се снабдят с доставки отвън. В доларово изражение месечният внос на стоки в Русия вече почти сигурно надвишава средния за миналата година.

В най-новите си прогнози, публикувани на 11 октомври, МВФ повиши икономическите перспективи на Русия за тази година. През април той смяташе, че руският брутен вътрешен продукт ще спадне с 8,5%. Сега очаква спад от 3,4 %. Това не е повод за радост, но е управляемо. Всъщност икономическите данни показват, че Русия ще може да продължи да се бори. В края на септември правителството представи проектобюджет за периода 2023-2025 г. Според Елина Рибакова от Института за международни финанси, отраслова група, бюджетът предполага голямо увеличение на свързаните с войната разходи през следващите години - особено за вътрешна "сигурност". След като избегна икономическия колапс, г-н Путин очаква да удвои разходите си както в чужбина, така и у дома.  

Източник: The Economist

Превод: "Гласове"

Източник/ци: "Икономист": Докато Европа изпада в рецесия, Русия се измъква от нея | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!