Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горд, да споделиш нейния, вече очевиден, упадък. Слагат символ, с който се гордеем!?

Stoyan Panchev

Атанас Пеканов продължава да се излага по медиите, но вече не само по икономически теми.

Сега е казал, че дизайнът на еврото, трябва да ни кара да се чувстваме горди.

Горд, че си затрил 140-годишния лев, за да влезеш в улта-задлъжнялата еврозона.

Да споделиш нейния, вече очевиден, упадък.

Правят конкурс за български монети евро

Преди влизането ни в еврозоната България трябва да реши какви символи за бъдат поставени върху българските монети евро.

Слагат символ, с който се гордеем

Най-добрият вариант за българските монети евро е да има конкурс, в който да изберем какъв ще бъде символът, който ще бъде на бъдещите монети, каза служебният вицепремиер Атанас Пеканов по повод плановете за влизане в еврозоната от началото на 2024 г. Според него върху монетите трябва да бъде поставен български символ, с който се гордеем. Икономиката е поставена пред голяма несигурност, заяви още вицепремиерът. Според него сред причините за това са войната в Украйна, високата инфлация, както и икономическото забавяне в Китай, което се отразява на развитието на глобалната икономика.

Парите от ЕС по първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да пристигнат през следващите седмици, каза Атанас Пеканов. От българска страна всичко за получаване на първия транш вече е изпълнено. В момента топката е в полето на Европейската комисия, всички документи, които са нужни от българската страна, са изпратени, каза вицепремиерът Пеканов.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Европа ще бъде принудена да печата пари заради нарастващата енергийна криза. Това каза той по време на изказването си на пленарната сесия на форума „Руска енергийна седмица“, който се откри днес в Москва предаде РИА „Новости“.

„Ясно е как ще се решат проблемите с цените, ако са високи. Минахме през това по отношение на други групи продукти. Просто печатат пари, това е“, каза Владимир Путин.

Според него през последната година паричното предлагане в Европейския съюз е нараснало с около трилион евро, а заради утроената цена на енергийните ресурси "инфлацията чука на вратата".

Източник/ци: Правят конкурс за български монети евро - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!