Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва готова да мести „Северен поток“ в Турция – Турция става най-големия хъб в света

Русия е готова да доставя енергийни ресурси на Европа, веднага щом европейските страни пожелаят, заяви Владимир Путин при откриването на форума в Москва.

ЕС е пред 300 млрд. долара загуби за 2022 г.

САЩ вече ще могат да доставят ресурси на много по-високи цени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Европа ще бъде принудена да печата пари заради нарастващата енергийна криза. Това каза той по време на изказването си на пленарната сесия на форума „Руска енергийна седмица“, който се откри днес в Москва предаде РИА „Новости“.

„Ясно е как ще се решат проблемите с цените, ако са високи. Минахме през това по отношение на други групи продукти. Просто печатат пари, това е“, каза Владимир Путин.

Според него през последната година паричното предлагане в Европейския съюз е нараснало с около трилион евро, а заради утроената цена на енергийните ресурси "инфлацията чука на вратата".

Путин подчерта още, че политиката на самия Запад е виновна за поскъпването на енергията.

Русия е готова да доставя енергийни ресурси на Европа, веднага щом европейските страни пожелаят.

„Топката е на страната на Европейския съюз. Ако искат, нека само да си отворят крана и това е“, каза още Владимир Путин.

Той подчерта, че Русия не ограничава никого в нищо, включително че е готова да доставя допълнителни количества през есенно-зимния период.

Той също така обърна внимание, че самите европейски страни изострят ситуацията, като налагат ограничения върху цените на петрола. Путин отбеляза, че Западът не трябва да отказва сътрудничество с Русия.

„Продаваме каквото искат да купят на пазарни цени. Ние сме готови да купуваме от вас, но вие не продавате“, каза руският президент.

„В това ние коренно се различаваме от западните държави, които цинично отказаха да изпълняват вече сключени договори във финансовата и технологичната сфера, в доставката и поддръжката на оборудване“, каза Владимир Путин.

Според него спотовият механизъм за ценообразуване на газа ще донесе на европейските страни над 300 милиарда долара загуби.

Руски експертни оценки показват, че през 2022 г. спотовият механизмът за ценообразуване на газа ще донесе на Европа загуби от над 300 милиарда евро, което е около 2% от БВП на Еврозоната.

Според Путин загубите биха могли да бъдат избегнати, ако Европа беше избрала дългосрочни договори, обвързани с петрола.
„Разликата между спот пазара и цените за дългосрочни договори е три до четири пъти“, подчерта той.

След повредата на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", САЩ ще могат да доставят енергийни източници на Европа на по-високи цени от досегашните.

„Облагодетелстваните (б.р. - от щетите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“) са повече от ясни. Тук не е необходимо да навлизаме в подробности. (...) Съединените щати, сега могат да доставят ресурси на много по-високи цени. Както се казва всичко е ясно кой стои зад това“, каза Путин.

От Анкара готови да обсъдят предложението

Москва готова да мести „Северен поток“ в Турция

Според Анкара, за да се преместят газовите пътища към Черно море с помощта на "Турски поток", е необходимо да се договорят технически, търговски и юридически въпроси.

Транзитът на газ по газопроводите "Северен поток" може да бъде преместен чрез създаването на най-големия хъб в света в Турция. Това предложи руският президент Владимир Путин в изявлението си пред участниците във форума „Руска енергийна седмица“, който се откри днес в Москва.

Путин отбеляза, че партньорите на Руската федерация трябва да бъдат заинтересовани от това. Русия може да превърне доставките на газ през Черно море в основен маршрут за доставка на гориво.

„Загубеният обем на транзита през газопроводите Северен поток бихме могли да изместим  в Черноморския регион и по този начин да направим основните маршрути за доставка на нашия природен газ за Европа през Турция, създавайки най-големия газов хъб за Европа в Турция, ако, разбира се, нашите партньори са заинтересовани от това“, обясни Путин. Преместването на транзита на гориво от газопроводите "Северен поток" към Черно море е технически възможно, каза по-късно турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез, цитиран от РИА Новости. „Смятам, че това предложение на Владимир Путин трябва да се обсъди подробно, то е технически възможно“, каза Донмез.

Мистерия! Аварират всички газопроводи към Германия: Открит е теч в ключов руски петролопровод за Германия: Полски оператор

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Путин: Европа ще печата пари заради енергийната криза - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!