Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Френският финансов министър предупреждава: Европа не бива да се подчинява на "американското господство", тъй като става все по-зависима от американския втечнен природен газ (LNG)

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви в понеделник, че Европа не бива да се подчинява на "американското господство", тъй като става все по-зависима от американския втечнен природен газ (LNG).

"Не трябва да допускаме конфликтът в Украйна да доведе до американско икономическо господство и отслабване на Европа", заяви Льо Мер пред френските депутати по време на парламентарен дебат по закона за бюджета на Франция.

Френският министър обвини САЩ за рязкото покачване на цените на втечнения природен газ на фона на недостига на енергия, дължащ се на нахлуването на Русия в Украйна.

"Не можем да приемем, че нашият американски партньор продава своя втечнен природен газ на четири пъти по-висока цена от тази, на която го продава на собствените си компании", заяви Льо Мер, като същевременно призова за "по-балансирани икономически отношения по енергийния въпрос между нашите американски съюзници и европейския континент".

САЩ са най-печеливши от европейската енергийна криза

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че европейските държави получават енергия на изключително висока цена от съюзниците си САЩ и Норвегия, и това не е „истинско приятелство“.

На 29 юли американският енергиен гигант „Ексън мобайл“ (Exonmobil) обяви, че нетните му приходи през второто тримесечие на тази година са били 17,9 милиарда долара, което е най-високата тримесечна печалба в историята му.

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Източник/ци: Френският финансов министър предупреждава за "господството" на американския газ | Glasove.com

САЩ са най-печеливши от европейската енергийна криза - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!