Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След изборите! Нов удар по и без това изтънелият джоб на българският избирател...

Данък сгради да бъде увеличен заради значителното поскъпване на имотите през последните години, настояват от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Идеята е да бъде направена промяна в Приложение №2 от Закона за местните данъци и такси - “Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти”, така че данъчните оценки на жилищата да бъдат по-близки до пазарните цени. В резултат при запазване на ставките на данък сгради във всяка една община, приходите от налога в местната хазна ще нараснат.

Трябва да се направят различни варианти за промяна на данъчната оценка на имотите, каза за “Труд” Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. Един от възможните варианти е данъчните оценки на имотите да бъдат повишени с натрупаната инфлация през последните години, която изчислява Националният статистически институт, обясни тя.

Друг вариант е данъчните оценки да бъдат повишени с ръста на цените на имотите. Трябва да се направи оценка за ефекта от една такава промяна, за да се избере конкретен вариант.

До 2007 г. данъчните оценки се актуализираха на всеки две години. Според Силвия Георгиева сега е добре актуализация да се прави на всеки две или четири години. Но за да стане това е необходима промяна в Закона за местните данъци и такси.

Действащите в момента данъчни оценки не са променяни повече от 10 години и не отговарят на пазарните цени на имотите. Идеята на общините е да бъде повишена не само данъчната оценка на къщите и апартаментите, а и на поземлените имоти и на производствените и административните сгради.

Освен това общините предлагат в закона да бъде записано, че с данък сгради се облагат и “съоръжения на техническата инфраструктура, съдържащи характеристиките на сгради”, нанесени в кадастралната карта. Целта е да бъдат преодолени противоречивите тълкувания по отношение данъчното облагане на силозите, ВЕИ инсталациите и други подобни съоръжения, посочват от сдружението на общините.

Идеята на общините е по-високите данъчни оценки на жилищните и нежилищните имоти да влязат в сила от началото на 2024 г. Дотогава има време Министерството на финансите да разработи различни варианти и парламентът да избере най-подходящия от тях. Инфлацията за 10-годишен период от 2011 г. до 2021 г. е само 20 на сто. Но заедно с рекордното повишение на цените през настоящата година инфлацията за периода откакто не е правена промяна на данъчните оценки може да нарасне до близо 40%.

Поскъпването на жилищата за този период е значително по-голямо. Затова според общините трябва да бъдат обсъдени различни варианти за промени на данъчните оценки.

7% от общините са повишили ставката

Плащаме за налог средно по 25 лв. на имот

Събираемостта нараства

Средният размер на данък сгради е 25 лв., а средният брой на недвижимите имоти, за които плащат налози в една община, е около 26,1 хил., показват данни на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Разбира се има голяма разлика в размера на данък сгради в различните общини. В София данъкът е в пъти по-голям отколкото в малките населени места.

Размерът на данък сгради във всяка община се определя от Общинския съвет в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, гласи Законът за местните данъци и такси. В 77% от общините размерът на данък сгради е близо или над осреднения размер на ставката, показва анализ на сдружението на общините.

Повишава се средният процент на събираемост на данък сгради от различните общини - от 74 на сто през миналата година на 77% за настоящата, показват данни на Министерство на финансите. Нараства, макар и минимално, броят на общините със събираемост на данъка над средната за страната - от 144 на 151 общини. При данъка върху недвижими имоти предимно малки общини имат събираемост по-ниска от 60%.

Само 7% от общините са увеличили ставките на данъка върху недвижими имоти за настоящата година, при 19% през предходните две години, показва анализ на сдружението на общините.

Във Варна плащат 3% за покупка

Край морето няма да повишават налози

Без промяна за такса смет

Във Варна и Бургас няма да вдигат данъци от началото на 2023 г.

Данък сгради във Варна от години е 2 промила. “Не планираме да предложим увеличение, не можем да товарим допълнително гражданите на фона на ужасяващата инфлация”, казаха от местната администрация. Оттам ще акцентират върху допълнително повишаване на събираемостта. Миналата година тя достигна над 84% и в хазната от данък сгради постъпиха 37 млн. лв. - с над 5% повече, отколкото през 2020 г. Тогава беше увеличен с 0,4% до 3% данъкът за придобиване на имот, от който общината миналата година събра над 40 млн. лв.

В Бургас не се предвижда данък-сгради и такса смет да бъдат повишени, каза зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев. Към настоящия момент не предвиждаме вдигане на данъци, каза и кметът на Приморско Димитър Германов. В Карнобат, градоначалникът Георги Димитров, обясни също, че засега данъците няма да се променят за жителите на общината. И кметът на Община Камено - Жельо Вардунски, коментира, че няма да вдигат данък-сгради и такса- смет.

В Благоевград има съдебен спор

В Шумен вече приеха увеличение

Без промяна в Сливен

В края на миналата година общинските съветници на Шумен приеха повишение на данък сгради за гражданите от 1,3 на 2 промила върху данъчната оценка на имота. За фирмите данъкът нарасна от 1,7 на 2 промила. Налогът не беше пипан от 2009 г. Средствата от данъка се ползват за благоустройства в Шумен и селата на общината.

Необичайна е ситуацията с такса смет и данък сгради в Благоевград заради две съдебни дела. До момента гражданите плащат старите размери на данъците и таксите, защото решението на Общинския съвет за повишение не успя да влезе в сила. Към момента данъкът е 1,1 промила.

Кметът поиска налогът да се увеличи до 2,9 промила. Това обаче срещна огромно неодобрение сред хората и се премина към друго решение, повишението да е до 2,1 промила, което беше гласувано. И двете решения обаче бяха атакувани в съда от областната управа. И двете излезли вече съдебни решения са в полза на общината, но са само на първа инстанция.

Данък сгради в Сливен е 2,7 промила от данъчната оценка на имота и увеличение засега не се коментира.

Източник/ци: След изборите! Нов удар по и без това изтънелият джоб на българският избирател...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!