Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На 1 милион пенсионери не им се вярва как бяха порязани при преизчислението на пенсиите

Половината от българските пенсионери са останали без увеличение на пенсиите си за старост. Идеята на тази актуализация е била да се намали разликата между размера на най-старите и най-новите пенсии. Вдигнати са тези на 45.3%, съответно 55.7% от пенсионерите са останали и без стотинка увеличение.

Тези, които са получили увеличение, имат суми между 10 и 200 лева отгоре.

През юли вдигането беше средно с 10% за всички пенсии. Този месец е строго индивидуално. От НОИ са взели размера на осиг. доход от момента, когато пенсията е отпуснато. Ползва се нова формула, в която се използва средния осигурителен доход от 12-те месеца преди да бъдат отпуснати.

Тези, които са отпуснати преди края на 2007 година са преизчислени със средния осигурителен доход за годината, който е 398.17 лева например. Така размерът на пенсията се увеличава с процент, за всяка година след отпускането ѝ. Той е равен на по-голямата цифра между нарастването на осигурителния доход и инфлацията.

Кои са пропуснати от сметките?

Всички пенсии до 2021 година, които са свързани с труд, са минали през новите формули. Става въпрос за пенсиите за стаж и възраст, инвалидност заради общо заболяване, инвалидност заради трудова злополука и проф. болест, наследствени пенсии. Тук влизат и пенсиите за гражданска и военна инвалидност, вдовишките добавки от пенсии за трудова дейност.

Без стотинка отгоре са всички с отпуснати пенсии тази година, както и пенсиите, които не са за трудова дейност – изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Източник/ци: На 1 милион пенсионери не им се вярва как бяха порязани при преизчислението на пенсиите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!