Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейския съюз на ръба на Пълна деиндустриализация: Къде се евакуира големият бизнес от Европа? В ЕС заводите затварят един след друг заради

В ЕС заводите затварят един след друг заради високите цени на енергията производството се оказа нерентабилно. Други бързат да се преместят в САЩ и Китай. Без руски газ Европа рискува напълно да загуби индустрията, предупреждават анализаторите. Освен това я заплашва дълга рецесия.

С надежда за американци и китайци

Индустриалната миграция от Европа започна преди няколко години - заради "зеления" курс на ЕС.

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

Фабриките, принудени да замърсяват по-малко атмосферата, въведоха максимално количество емисии на парникови газове. По принцип те бяха удряни по джоба: тези, които не спазваха изискванията, плащаха големи глоби.

Тогава започнаха да говорят за въглеродния данък. "Опазването на околната среда доведе до увеличаване на фискалната тежест в металургията, производството на торове и химическата промишленост. Компаниите преразгледаха своите стратегии. Те увеличиха капацитета си в Съединените щати или Китай", напомня Фьодор Сидоров, основател на Школата за практически инвестиция.

Настоящата енергийна криза, причинена от нарастващите цени на газа, изостри ситуацията. Предприятията станаха нерентабилни.

Трябва значително да увеличим цените на продуктите, за да възстановим разходите. В контекста на глобалната конкуренция обаче това е много рисковано. Търсенето пада - купувачите намират алтернативи от доставчици от други страни.

Затова европейските заводи прибързано прехвърлят мощности в САЩ. Това засегна машиностроенето, химическата промишленост. „Около 60 компании от различни сектори на икономиката намаляват производството си в Европа и се разширяват в чужбина. Там петролът, газът и въглищата също са поскъпнали, но по-малко, отколкото в ЕС“, казва Сидоров.

По-специално това беше направено от германския автомобилен производител “Фолксваген”.

Успоредно с това германците активно инвестират в Китай. Показателят за първото полугодие е рекордните десет милиарда евро. Има планове за откриване на заводи БАСФ и БМВ.

Има обаче опасения относно двойствената политика на Пекин. От една страна, китайците се опитват да избегнат американските ограничения във връзка с украинската криза, от друга демонстрират лоялност към Русия. Нестабилността на подобна позиция увеличава риска от вторични санкции, които в най-лошия случай ще засегнат и европейското производство в Китай. Не е изненадващо, че американският пазар изглежда по-привлекателен.

„Всичко това е в полза на Съединените щати, които отдавна смятат ЕС за конкурент“, каза Андрей Морозов, президент на Евразийския бизнес алианс.

Междувременно има предприятия, които трябваше да спрат напълно - разходите са твърде високи. “Словалко”, основният доставчик на алуминий в Европа, не работи от септември, като намали производството на първичен лек метал с 40 процента. Холандският цинков завод “Будел” и румънският химически гигант “Химкомплекс” са на пауза.

Полският производител на торове АНВИЛ също пострада. В Германия затваря клонове на СКВ.

Пълна деиндустриализация

Ситуацията се влоши от изтичането на газ от “Северен поток”. Извънредната ситуация в Балтийско море допълнително обърква и без това тежката ситуация с доставките на руски газ за Европа.

Северен поток е спрян от края на август поради проблеми с турбините на “Сименс”. Но горивото остана в тръбата.

Ремонтът е технически възможен, каза вицепремиерът Александър Новак. Това обаче ще отнеме много пари и време. Според експертите - няколко месеца, а може би дори години.

Страните от Европейския съюз са на ръба на деиндустриализацията, пише китайският “Глобал Таймс”. „Нарастващите разходи ще доведат до недостиг на индустриални суровини в Европа, включително метали“, се казва в статията.

И западните политици осъзнават предстоящия крах. "Европа рискува огромно намаляване на индустриалната активност и социални вълнения, ако не предприеме бързи действия за намаляване на цените на енергията с наближаването на зимата. Без намеса на газовите пазари е възможна масивна деиндустриализация и дългосрочните последици от това ще бъдат много сериозни“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Отвъдморските прогнози също са разочароващи. ЕС сега е много по-зле от САЩ, казва американският икономист Джефри Сакс. За разлика от европейците, американците не зависят от руския газ и са в състояние да снабдяват вътрешния си пазар.

Междувременно синоптиците обещават на Европа студена зима, но с по-малко валежи и без силни ветрове. А това означава слабо производство на електроенергия от вятърна и водна енергия.

Според Фатих Бирол, ръководител на Международната енергийна агенция, съоръженията за съхранение на газ ще се изчерпят до февруари или март. Цените ще скочат до небето не само на тока, но и на хранителните стоки. В ЕС годишната инфлация вече няколко поредни месеца бие исторически рекорди: в някои страни - над 20%. И това не е границата.

Превод: В. Сергеев

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: „Намаляване на производството“. Къде се евакуира големият бизнес от Европа - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!