Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Съдебната реформа трябва да отстрани Христо Иванов от себе си и да го прати на фронта

Симо Русев

Бившият депутат и конституционалист Георги Марков направи анализ на българската т.нар. съдебна реформа и на милитаристичните изблици на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който според Марков лично трябва да замине на фронта в Украйна. Светът според Марков ще се промени след победата на Тръмп в САЩ на 8 ноември.

- Г-н Марков, съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново заговори за съдебна реформа като условие за правителство, за чадърите „Гешев-Борисов“. 33 години все реформи на съда правим. Били сте конституционен съдия и депутат във Великото народно събрание. Какъв е прочитът ви на този политически речитатив?

- Точно Великото народно събрание започна съдебна реформа 1990 година, далеч преди новата Конституция. Великите депутати единодушно приеха моите законопроекти за ликвидиране на административните юрисдикции към комунистическите Народни съвети, Комитета за териториално и селищно устройство и пр. Съдии напускаха съдебните сгради и отиваха да сядат от ляво или дясно на партийни чиновници и да решават наемни дела и пр.

Пак по мой законопроект се закриха другарските съдилища и се разшири съдебният контрол над администрацията. За мен беше чест, че проф. Кино Лазаров ме похвали в своя статия в сп. „Правна мисъл“.

Между другото, сменихме с консенсус цялото ръководство на Върховния съд. Не защото са лоши юристи, а защото се отчитаха на отдел Национална и социална сигурност на ген. Велко Палин. Дори излезе Постановление на Върховния съд за претворяване в дела решенията на Юлския пленум на БКП.

После с новата Конституция съдебната власт бе обявена за независима, както и разделението на властите. Прокуратурата влезе в съдебната власт. Плакатите по площадите бяха „Независим съд и прокуратура“.

- Защо обаче оттогава досега говорим за съдебна реформа?

- За съдебна реформа се заговор около приемането ни в ЕС в новото хилядолетие, за да угодим на брюкселските бюрократи, Венециански комисии при Съвета на Европа. Създадохме Инспекторат към ВСС и пр. Имаше и лудост като президентът да освобождава главния прокурор и председателите на двата Върховни съда по предложение, забележете: на парламента. Тази щурава поправка в Конституцията бе отменена от Конституционния съд, защото е от компетентност на ВНС.

Постепенно доведеният от Андрей Луканов и награден от Иван Костов с орден „Стара планина“ спекулант Джордж Сорос изгради мощна и добре платена мрежа от правозащитни НПО в България с цел неолиберално лоби в съдебната система на България, в това число и чрез съдийски организации.

В тези организации, като Института за правни инициативи, бяха наливани милиони и целта бе Христо Иванов да стане главният прокурор на България.

„Америка за България“ го подари на Росен Плевнелиев, той го набута на Бойко Борисов за правосъден министър - да прави съдебна реформа и да махне Цацаров като главен и прокурор.

Този Христо Иванов е правна нула, даже две, без да правя асоциации с тоалетна. Той в живота си съдебно решение не е писал, нито нотариален акт, или адвокатска писмена защита и пр.

Стана конституционна реформа, като ВСС бе разделена на съдебна и прокурорска колегия, а парламентарната квота от 11 члена се реши да се избира с две трети. Повече обикновено Народно събрание не можеше да направи съгласно тълкувателно решение на КС. Да видиш обаче кой уреди промяната в Конституцията!

- Е, кой, господин Марков?

- Наш Бойко. Премиерът Борисов тръгна сам гол като пушка без правосъдния министър да чука по вратите на парламентарните групи и да събере мнозинство за промяна на основния закон. И успя. На въпрос на ваши колеги: „Защо не ходи министърът?“ Бойко публично каза: „Как да го пусна, ще ми го смачкат.“

Днес този „смачкан“ министър пак говори за съдебна реформа, тоест за смяна на Гешев с комичните си 20 депутати.

Майката й разплакаха на съдебната власт някакви никакви юристи, душа не и остана. Съдебната реформа се нуждае от отстраняване на Христо Иванов. Съдебните органи трябва да бъдат оставени да работят. Що за идиотия беше откриване и закриване от Народното събрание на съдилища като специализирани.

Гешев ще надживее и този парламент. Казах го за предишния. А това комунистическо отроче Бойкикев, дето се е кръстил Иванов, трябва да заминава на фронта и да се бие с руснаците.

- Намеквате за предложението му да пращаме военна техника за Украйна?

- Русия вече публично заяви, че изпращането на оръжие е участие във войната, все едно какво мислим. Предстои ескалация на конфликта преди изборите в САЩ на 8 ноември. Току-виж ни друснат някоя ракета върху оръжейния завод в Сопот или на аерогарите и пристанищата. Не съм гласувал за Радев, но го поздравявам за позицията. Той от военно дело разбира. Позицията му за неприемане на Украйна в НАТО е аналогична на тази на Столтенберг.

- Мислите ли, че при победа на Тръмп позицията на САЩ за войната ще се промени?

- Разбира се, Тръмп е днес в Колорадо, а вчера в Невада призова Русия и Украйна за мирни преговори. 100 пъти обвини Байдън за войната и заяви, че ако беше президент, нямаше да я допусне.

- Все пак бихте ли обяснили за ролята на Сорос и смяната на главния ни прокурор?

- Разбира се. Веднага след рождения си ден Сорос публикува статия в Тhe Woll Street Jurnal, средата на август, че няма да спре финансирането на прокурори прогресисти в САЩ и по света.

Казва, че е недопустимо от петима обвинени в Щатите четирима да са цветнокожи. Днес неолибералите на Сорос водят война срещу белия, хетеросексуален мъж, християнин.

- Познахте, че в Европа ще има бунтове и ще падат правителства...

- Да, най-пресният пример е Дания, където премиерът хвърли кърпата и на 1 ноември ще има избори. Има изявени настроения срещу санкциите, имаше големи митинги в Берлин, Виена и Прага. Санкциите съсипват икономиките на Европа и оскотяват живота на европейците. Дето вика Орбан, простреляхме се в крака, отивайки на лов. Между другото, той отива утре при Шолц на двудневно посещение в Германия.

- Иван Костов издаде втора книга. Спомних си, че навремето нарече ДПС - проклятието на България...

- Точно така каза, а взе, че направи ДСБ партия джудже, убило СДС, агент на БСП. По-голямо проклятие от убийството на СДС няма. От митинга на Орлов мост останаха само орлите...

Костов: Взимахме решения под диктовката на Запада и международните финансови институции – инсталирането на мафията е започнало още по времето

Източник/ци: Георги Марков: Съдебната реформа трябва да отстрани Христо Иванов от себе си и да го прати на фронта - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!