Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Костов: Взимахме решения под диктовката на Запада и международните финансови институции – инсталирането на мафията е започнало още по времето

И призна, че инсталирането на мафията е започнало още по времето, в което е бил политик. Много са признаците, по които може да се съди за това. Зависи къде ще гледаме - в политика, икономика, финанси, добави той

България да има демокрация по западноевропейски модел. Това призова Иван Костов, министър-председател на страната ни от 1997 до 2001 г.

„Искам да сме с такова право, със защитени свободи. Мисля си, че ние сме една Европа и тя е богата със своето разнообразие, със своя хилядолетен опит”, каза той.

„Това че демокрацията деградира е констатирано от най-авторитетните наблюдатели. До 2009 г. изглежда  демокрацията се счита почти за консолидирана и след това започва да деградира”, допълни той.

Много от българите биха желали да бъдат отвлечени от Запада, да бъдем отдалечени от Русия и да бъдем много по-силно интегрирани в Запада. В това отношение съм с тази група българи. Искам в България да има демокрация по западно-европейски модел, заяви пред Нова телевизия бившият премиер и председател на СДС.

Той потвърди тезата си, че демокрацията у нас деградира. Според различни изследвания демокрацията у нас до 2009 г. се считала за почти консолидирана и след това е започнала да деградира. Аз считам, че това е вярно. Бих допълнил с втората част на "Свидетелства за прехода", които съм замислил да излязат. Там ще се опитам да проследя как се консолидира мафията в България и как се инсталира във властта", анонсира той бъдеща нова книга.

И призна, че инсталирането на мафията е започнало още по времето, в което е бил политик. "Много са признаците, по които може да се съди за това. Зависи къде ще гледаме - в политика, икономика, финанси...", добави той.

Международните и финансови институции определяха програмата за реформи и казваха какво да се прави в България. Останалите стояха встрани и ги подкрепяха непрекъснато. Всяко правителство и правителствените представители казваха: "Изпълнявайте това, което ви казват от МВФ и Световната банка и това са реформите".

Нека да стесним, да не говорим за целия Запад, а за международните финансови институции. Те не си даваха сметка каква сила се противопоставя на реформите, които предлагат - която има опит в сектора за сигурност, има кадри, знае как да се бори за властта, знае как да унищожава политическия противник", заяви той по адрес на миналото.

Според него ДПС е вечният таен коалиционен партньор. А тезата му е, че това е "покорен етнически вот от ДС", чиято представителност се монтира в различни коалиционни формати - видими като при Сакскобургготски, и невидими като през последните 12 години.  Според него Ахмед Доган първо е бил "инженерно лидерство", а след това се е превърнал в истински лидер на движението.

"Самият факт, че никой не иска да се коалира с ДПС, се вижда, че никой не иска да е техен партньор. Има големи мнозинства, които искат този демонтаж и да си върнат държавата", заяви Костов. Според него политиците са загубили битката срещу корупционния модел и трябва да се преборят и да се върнат в нея. Иначе са фигуранти и не са истински политици.

Източник/ци: Костов: Взимахме решения под диктовката на Запада и международните финансови институции

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!